Šljivovica, destilat od tri sorte šljive sa imanja Rajnovača Drljača nedaleko od Novog Grada je na internacionalnom takmičenju u Engleskoj World Drinks  Awards pobjednik grupe i proglašena je  najboljim destilatom od koštičavog voća na svijetu.

 

Branko Drljača, rođen 1975. godine u Ivanjskoj između Novog Grada i Bosanske Krupe, iako od 1990. godine živi i radi u Njemačkoj, u rodnom mjestu je sa porodicom na imanju zasadio voćnjak.

Kako je rekao  Drljača, priča je počela  2010. godine gdje su na porodičnom imanju  počeli sa strukturiranom proizvodnjom plemenitih destilata.

Prema njegovim riječima, šljivovica koja je poslata na takmičenje je destilat sastavljen od tri sorte šljive od kojih je jedna autohtona sorta Požegača.

"Kupaža je sastavljena od pet destilata koja su u procesu starenja, odležali u sedam buradi od tri različita drveta: srpski hrast, francuski Limousin hrast i dud. Nagrada koju sam dobio je više od zlatne medalje, to je naime pobjednik grupe i priznanje najbolje rakije napravljene od koštičavog voća na svijetu 2021", rekao je on.

Drljača je somelijer plemenitih destilata, sertifikovani senzoričar za destilate, docent na akademiji za somelijere, dizajner Aromabox-a za senzorno vježbanje te član više komisija za ocjenjivanje alkoholnih pića.

On je kao ambasador UNESKO-a za kulturnu baštinu njemačkog grada Mannheima zvanično predstavljao srpsku zajednicu sa temom slava i rakija.