Novi...grad na ušću dviju rijeka, smaragdne ljepotice Une i desne joj pritoke, bisera Krajine, Sane... Kada dolazite u Novi Grad, dobrodošlicu vam poželi Sana na ušću u Unu i to je prizor koji se ne zaboravlja. Gradska ada često je stajalište mnogih turista, kampera, bajkera i ostalih prolaznika.

 

Grad ponosno stoji i diči se svojim znamenjem, Unom, Kejom, lipom, korzom, Vijećnicom..

Prilikom prelaska mosta na Sani, ljeti će vas omamiti miris lipe i nećete ni trepnuti, a već ćete se naći u šetnji novskim kejom, mjestom gdje je ispisana istorija, gdje su napisane mnoge ljubavne priče,ali ne samo to, osjetićete neku posebnu energiju koja vas obuzima, toplinu i spokoj.

Posebno će vam se svidjeti plaže uz Unu koja će vas na svakom koraku mamiti svojim čarobnim bojama i razbiti vam u glavi naučeno u djetinjstvu da su rijeke plave boje, jer sa Unom to nije slučaj. Ona je zelena, plava, tirkizna... Ako budete sretni, novski lađari će vas provozati i nakon toga ćete biti ludo zaljubljeni u Unu.

Šetajući Kejom možete ispiti svoju kafu u nekoliko novskih kafića ili ručati u restoranu smještenom u predivnoj zgradi Vijećnice. U sklopu ovog istorijskog objekta, kojim se Novljani posebno ponose, smještena je i muzejska zbirka u kojoj možete čuti zanimljivu priču o prošlosti grada i vidjeti pisane i materijalne istorijske izvore.

Ukoliko ste spremni za malu avanturu, svratite u Turističku organizaciju koja se, takođe nalazi u zgradi Vijećnice i tu ćete dobiti mnoge zanimljivosti koje grad ima na raspolaganju. Oduševiće vas priča o regati koja se svake godine održava krajem mjeseca jula i poželjećete biti dio nje.

Ako nastavite šetnju kejom, Una će vam se činiti još ljepšom, primamljivijom, osjetićete kako vam dah na trenutke zastaje. Preporučujemo vam vožnju lađom do stadiona, uživaćete.

Kako se dan bliži kraju, preselite se u grad, spoznajte čari našeg korza. Stari Novljani će vam za njega reći da je bio oličenje Novog i da su postojala pravila na njemu, znali su reći da je odisao „bečkom školom“. Svaka generacija prati svoje vrijeme.

Ako se sa Keja spustite u grad, proći ćete kraj našeg sajdžije, jedinog u gradu čija porodica već dugi niz godina vodi računa da satovi Novljana kucaju. Usput možete pojesti ćevape, jer bilo bi čudno da ste u Novom, a da ih ne probate. I sladoled vam je na dohvat ruke. Pri prelasku magistralne ulice nemojte se začuditi ako vidite veliku kolonu automobila, jer sa lijeve strane je granični prelaz i veza grada sa susjednom Hrvatskom, a Novljani znaju dodati „eto nam i EU na dohvat ruke“.

Šetajući centrom grada primjetićete ljepotu novskih zgrada jer neke datiraju iz doba austro-ugarske dominacije našim prostorima.

Zastanite kraj parka i popijte limunadu u našem kultnom „starom hotelu“. Primijetićete kako mladi sjede na ogradi, ali to nije obična ograda od betona, već kultni „klošarski“, mjesto odakle su nekada dečki posmatrali djevojke kada šetaju i dobacivali im, a i danas se može naći poneki „posmatrač“.

Preko puta vam je gradska galerija, preporučujemo vam da je posjetite jer uvijek nudi zanimljive izložbe, a na spratu je legat Stojana Ćelića, kulturno blago grada.

Na platou kod kina naići ćete na mnoštvo dječice kako bezbrižno skakuću, crtaju, hrane golubove kokicama dok ih roditelji posmatraju sa klupa ili iz obližnjeg kafića. Ako se osvrnete, vidjećete haustor, kada prođete kroz taj prolaz možda ćete čuti dobri stari rock, jer česte su svirke na tom mjestu.Ukoliko produžite šetnju niz grad, na kraju glavne ulice nalazi se predivna građevina Narodne biblioteke, jedna od ljepših u gradu.

Odatle se pruža pogled na Trg Mladena Oljače ili što bi Novljani rekli „Lovački“, gdje se nalazi lijepa gradska bina, mjesto na kojem se tokom ljeta odvijaju razne manifestacije. To je mjesto gdje se u maju završava atletski miting, zatim maraton „Stazama Branka Ćopića“, mjesto gdje se Novljani okupljaju kada su koncerti, Una regata, Dan opštine. Gradska bina je smještena ispod „Majke partizanke“, možda će vam biti neobično i reći ćete da je to šuma u centru grada, ali to nije obična šuma, to je spoj različitih kultura, s jedne strane mezarluk iz starijih vremena, sa druge strane spomenik herojima iz narodnosooslobodilačkog rata po kome je i dobila ime, mjesto gdje trče rekreativci, sportisti, djeca se igraju ljeti, a zimi sankaju. Možete prošetati pješačkom stazom oko „Majke“ i tako ćete završiti krug oko grada.

Imamo još dosta toga što vam možemo pokazati, ali ćemo to ostaviti vama da istražite sami.