No description available.

 Luka Nedimović   koji završava novogradsku  Gimnaziju "Petak Kočić" kao učenik generacije ali i kao pobjednik republičkog takmičenja učenika srednjih škola u informatici planira da se u budućnosti bavi istraživačkim radom na polјu najnovijih tehnologija.

 No description available.

Nedimović je rekao da nekoliko godina učestvuje na republičkim takmičenjima iz informatike te da je prvi put pobjednik.

"Lijep je da novogradska opština ima republičkog pobjednika", rekao je on.

Nedimović kaže da se za informatiku interesuje od djetinjstva te da je u sedmom razredu osnovne škole, pod mentorstvom nastavnice Gordane Vujanović počeo da se bavi programiranjem.

"Planiram da na neki način učestvujem u izradi zadataka i promocijom takmičenja iz informatike. Smatram da naši učenici uz adekvatne resurse mogu da se rame uz rame takmiče sa vršnjacima iz regiona. Ono što je potrebno jeste da se sa njima više radi, talenta imaju", rekao je on.

On kaže da mu je u srednjoj školi mentor bio profesor Saša Ličina te da radili kao tandem dajući svoj doprinos u školi i kad su u pitanju takmičenja iz informatike kao i tehnička podrška nastavi, posebno u vrijeme pandemije virusa korona.

Nedimović je i u Osnovnoj školi "Sveti Sava" bio učenik generacije i učestvovao u takmičenjima a u Gimnaziji "Petar Kočić" je organizovao trodnevno predavanje o kvantnom računarstvu.

"Ja sam i osnovno obrazovanje završio kao učenik generacija ali tada sam bio manje zreo. U osnovnoj školi sam bio orjentisan na učenje i ocjene. U  srednjoj školi fokusirao sam se na širok spektar znanja i ovo je simbolički drugačije, potvrda za trud i rad. Mislim da je potrebno  da se na osnovu zasluga nagrađuju pojednici i da to bude motivacija da nastave svoj rad", kaže on.

Poručio je da mu priznanje učenik generacije ima novi značaj koji nije fokusiran samo na školu i ocjene već na životno iskustvo gdje su bitni i ocjene i znanje ali i međulјudski odnosi i sve što se proživjelo za četiri godine.

On se nada da će uspjeti da upiše softversko inžinjerstvo i informacione tehnologije na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

"Koji god fakultet da upišem, moja budućnost će se svoditi na isto. Planiram da se bavim informatikom i donekle fizikom u slučaju kvantnog računarstva. Planiram da te tehnologije popularizujem u BiH", kaže Nedimović.

Kaže da bi više volio da se bavi naučnim radom nego komercijalnim poslom.

"Novac je korisan i potreban ali mene više ispunjava da radim ono što volim. Gdje god da me nauka odnese nastojaću da utičem na informacionu scenu u BiH", rekao je Nedimović i dodao da za to ima već nekoliko projekata.

On je rekao da mu je informatika promijenila život i pogled na svijet te da je to polјe koje definiše našu budućnost.

Profesor Saša Ličina rekao je da je Nedimović pokazao iznimno zanimanje za inforatiku ali i druge predmete te da je napredak bio vidan.

"Čast mi je da kao profesor i mentor mogu reći da me prevazišao u nekim oblastima", kaže Ličina.

Ličina kaže da je Nedimović izabrao svoj pravac  te da očekuje da će na tom putu biti uspješan.