U 21. vijeku se zna da je gotovo sve moguće objasniti pomoću nauke. Neki od izuzetaka su fenomeni koji već decenijama zbunjuju stručnjake..

.Stanovnici doline Hesdalen u Norveškoj već decenijama posmatraju neobična svjetla koji se javljaju na noćnom nebu.


Nakon što se pojave, ona plešu u raznim pravcima i ponekad svjetle u različitim jarkim bojama. Svjetla je video veliki broj ljudi i više puta su zabilježena kamerom, pa njihova pojava nije sporna – zanimljivo je jedino to što naučnici nakon dugogodišnjih studija nisu uspjeli da otkriju o čemu je riječ. Jedno od nagađanja je da je to područje radioaktivno, a radijaciju nose čestice prašine koje eksplodiraju pri dodiru s atmosferom.

Drugo objašnjenje je da se cijela oblast ponaša kao velika baterija, s obzirom na to da je jedna od dolina izuzetno bogata bakrom, a druga ima cinka u izobilju. Obije komponentne se mogu pronaći u bateriji, potrebna im je samo "kisela" veza da bi zasvjetlele. Rijeka na dnu doline sadrži sumpor, koji može da djeluje kao izvor kiseline. Teoretičari zavjere u tim svjetlima, međutim, vide vanzemaljski uticaj.

Vilinski krugovi Namibije

Na pašnjacima južne Afrike, najvećim dijelom u Namibiji, postoji na hiljade misterioznih krugova koji se pojavljuju na poluplodnoj zemlji. U Namibiji stanovnici ove misteriozne krugove nazivaju "vilinskim krugovima". Krugovi se pojavljuju na površini, a zatim nestaju nakon nekoliko decenija. Manji krugovi u prosjeku traju 24 godine, dok veći mogu da postoje čak i do 75 godina.

Na pitanje ‘zašto’ je vrlo teško odgovoriti, smatra doktor Volter Činkel, biolog sa Univerziteta u Floridi. Postoji nekoliko pretpostavki, a za sada nijedna od njih nije uvjerljiva.

Naučnici proučavaju krugove još od 1971.godine , ali još nema jasnih dokaza o njihovom uzroku.

Po narodnom vjerovanju lokalnog stanovništva, pravi ih zmaj koji živi ispod Zemljine kore, čiji vatreni dah stvara "mjehuriće" na površini zemlje. Druge hipoteze uključuju dejstvo termita, sofisticirani ekološki inženjering...

Taos Hum

Riječ je o nizu čudnih, niskofrekventnih zvukova nalik pjevušenju koji su snimljeni širom svijeta, a naročito u gradu Taos u Novom Meksiku. Opisan je kao zvuk praznog hoda motora automobila, a navodno utiče i na ljude koji žive u tom području. Oni koji su ga iskusili tvrde da se više osjeća u tijelu nego što se doživljava spolja.

Slušalice zato ne pomažu, a zvuk može da ‘vibrira’ duž tijela. Njegovu je frekvenciju teško registrovati mikrofonima, a jedno od mogućih objašnjenja je spontana otoakustična emisija - tj. da zvuk dolazi iz dlačica ušiju u samim ljudima.

Đavolji čajnik

Đavolji čajnik u Minesoti je rijeka, odnosno formacija slapa i stijena u kojoj nestaje polovina rijeke Brule. Ona se dijeli u dva dijela, od kojih jedan dio pada niz stijene i stvara vodopad, dok drugi odlazi u jamu i nestaje, ali niko ne zna gdje. Naučnici vjeruju da postoji izlazna tačka negdje ispod jezera Superior, ali istraživači su godinama u rupu izlivali boju i ubacivali razne predmete poput pingpong loptica, a nijedan od ubačenih predmeta nikada nije pronađen.

Geolozi tvrde da su duboke pećine koje mogu da akumuliraju toliku količinu vode vrlo rijetke. U čvršćim stijenama tekstonske akcije ponekad mogu da zdrobe podzemne slojeve stijena, stvarajući propusnije okruženje za vodu. Nažalost, ne postoje geološki dokazi za tako nešto, a čak i da postoje, malo je vjerovatno da bi jama mogla zauvijek da ‘uvlači’ rijeku u sebe. Oluje i erozija ponekad u nju šalju odrone veličine drveća i u nekom trenutku bi se svakako zapušila, ali to se nije dogodilo.