Sunčanje u najtoplijem dijelu dana i bez zaštite može ozbilјno da ošteti kožu. Da biste izbjegli pojavu opekotina ne izlažite se direktno suncu u najtoplijem dijelu dana, jer je tad štetno UV zračenje najjače. Obavezno koristite kreme sa zaštitnim faktorom 30, a ni tako zaštićeni ne pretjerujte sa "hvatanjem boje". Ko od vas voli da ima bronzanu put, sasvim lijepo, a i daleko bezbjednije, može da pocrni i u hladu.
Bronzani ten, iako stručnjaci godinama upozoravaju na štetne poslјedice izlaganja suncu, mnogima je prioritet na odmoru, ali dok je nekima dovolјno samo nekoliko sati da počnu da "crne", nepažlјivo izlaganje suncu kod onih sa svijetlom i osjetlјivom kožom obično se završi pojavom opekotina.
Prvi simptom koji ukazuje da ste pretjerali sa sunčanjem je bolno crvenilo na dijelu tijela koji je izgorio. U zavisnosti od toga koliko je koža bila izložena suncu, pored crvenila može da dođe i do pojave osipa, svraba, mučnine pa i povišene tjelesne temperature. Doktor Dimitrije Karabahčiev objašnjava da sunce može da nanese opekotine prvog, drugog pa čak i trećeg stepana.
- Crvenilo i bolna osjetlјivost kože spadaju u simptome opekotina prvog stepena kada je sunce zahvatilo samo epidermis odnosno površinski sloj kože - kaže dr Karabahčiev - Kada se na izgorjelom dijelu pojave plikovi to je znak da su sunčevi zraci prodrli u dublјe slojeve kože i izazvali opekotine drugog stepena. Ukoliko su ove pojave praćene i dehidratacijom tijela, drhtavicom, mučninom, u pitanju je treći stepen opekotina, odnosno ozbilјno oštećenje kože.
Crvenilo na koži najčešće se javlјa dva do šest sati poslije izlaganja suncu, a u zavisnosti od jačine sunčevih zraka opekotine mogu da se pojave čak i poslije pola sata. Bol, peckanje, i svrab kože obično traju dva do tri dana, osim u slučajevima kada su u pitanju jače opekotine koje zahtijevaju da se obratimo lјekaru.
- Kod težih oblika izgorjele kože liječenje traje sedam i više dana - objašnjava dr Karabahčiev.
- Opekotine drugog stepena liječe se primjenom lokalnih kortikosteroidnih preparata, dok opekotine trećeg zahtijevaju bolničko liječenje. Za tretiranje blažih opekotina dovolјno je korišćenje hidratantnih krema za oporavak kože kao i stavlјanje hladnih obloga ili tuširanje hladnom vodom.
Za ublažavanje bolova i smirivanje kože osim hladnih kupki preporučuju se kreme koje sadrže aloja veru, kao i čaj od kamilice koji se direktno nanosi na upalјeno mejsto. Tradicionalni prirodni lijekovi za opekotine - jogurt i kiselo mlijeko, takođe, mogu da budu od pomoći.
Poslije pojave opekotina važno je da izbjegavate sunce i toplotu dok se crvenilo ili plikovi ne povuku, a lјekari takođe apeluju da plikove nikako ne bušite sami. Kada dio na kojem je došlo do opekotine počne da se lјušti to je znak da se koža obnavlјa. Ovaj odumrli sloj nikako nemojte da skidate, kako ne biste oštetili kožu.