Komitet za svjetsku baštinu Uneska donio je odluku o upisu stećaka iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gopre na Listu svjetske baštine.Odlukom Komiteta na Listu svjetske baštine kao serijska nominacija upisano 28 nekropola - 20 iz BiH, po tri iz Srbije i Crne Gore i dvije iz Hrvatske, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH. Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović rekao je da je ovo izuzetan trenutak kojim je krunisan šestogodišnji rad velikog broja eksperata iz sve četiri zemlјe
"Nakon turbulentne prošlosti na prostoru našeg regiona, stećci su nas ponovo ujedinili i dokazali da je kultura iznad politike, da ne poznaje granice i služi da gradi mostove među narodima. Vjerujem da smo kulturom još jednom pokazali u kom pravcu se trebamo kretati", istakao je Osmanović.
On je naglasio da stećci zauzimaju izuzetno mjesto u kulturnim politikama sve četiri zemlјe koje su zajedno snažno posvećene implementaciji Konvencije Uneska o zaštiti svjetskog prirodnog i kulturnog naslijeđa.
"Sretni smo i ponosni da bogatu riznicu kulturne baštine cijelog čovječanstva možemo dodatno obogatiti lјepotom naših stećaka", rekao je Osmanović.
Prije šest godina stručnjaci iz BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije ujedinili su se oko zajedničkog projekta nominacije stećaka na Listu svjetske baštine.