Pametni mobiteli

/Foto: Getty Images/

AGENCIJE

Mladi dnevno na svoje mobilne telefone dobijaju, u prosjeku, 237 poruka, što je enorman broj obavještenja - pokazuje istraživanje "Komon sens medije".

U radikalnim slučajevima ta brojka može iznositi i do 5.000 poruka tokom 24 sata.

U većini slučajeva, brojke ipak nisu takve, ali su prilično zabrinjavajuće.

Naime, polovina mladih između 11 i 17 godina dnevno prima najmanje 237 obavještenja iz raznih povoda.

U najvećem broju slučajeva obavještenja, odnosno poruke, dolaze od prijatelja sa društvenih mreža.

Četvrtinu poruka mladi dobijaju tokom nastave, a oko pet odsto tokom noći.

Za potrebe studije, više od 200 mladih na svoje telefone preuzelo je posebnu aplikaciju, koja je pratila njihovo korištenje aparata - kada i koje aplikacije koriste te obavještenja koja primaju.

Praćene su poruke koje korisnici dobijaju sa "Tik Toka", "Snepčata", "Fejsbuka", "Instagrama", "Diskorda"...

Osnivač i izvršni direktor "Komon sense medije" Džin Stejer komentariše da su tinejdžeri izloženi "konstantnom zujanju" telefona.

Od kada otvore oči, prije nego odu u toalet, uzimaju telefone u ruke te su tokom cijelog dana konstantno forsirani da odgovaraju na poruke prijatelja.

Ipak, kako djeca odrastaju, takav stil života više im toliko ne odgovara i ometa ih u svakodnevnim obavezama, pa vremenom sve više njih koristi opciju "ne uznemiravaj" na svojim uređajima.

Skoro svi, odnosno njih 97 odsto, telefone je koristilo i tokom škole, pri čemu ih je većina upotrebljavala za kontaktiranje roditelja, dok su se neki uz telefone "odmarali" između školskih obaveza.