Bizarni zakoni, 3. dio: Ne drži magarca u kadi i ne budi medvjeda koji  spava! | Povijest.hr

AGENCIJE

Zakoni su prihvaćena i pravno obavezujuća pravila koja propisuju šta je zabranjeno i dozvoljeno i uređuju odnose između stanovnika i države, ali i stanovnika između sebe. Zakoni variraju od zemlje do zemlje, u zavisnosti od političkog sistema i kulturnih vrijednosti koji važe u njima. Ipak, oni su u većini država veoma slični bar što se tiče onog šta sankcionišu (ubistvo, krađu, razbojništvo itd).

Međutim, postoje zakoni širom naše planete koji zvuče prilično čudno. To su uglavnom ostaci nekih prošlih vremena, ali postoje i oni koji su relativno skoro doneseni. U narednim redovima ćemo vam otkriti neke od ovih neobičnih zakona, koji su iz nekog razloga i dalje na snazi.

*U američkoj državi Arizona je zabranjeno ostaviti magarca da spava u kadi.

*Ako imate psa u italijanskom gradu Torinu, onda po zakonu morate da ga vodite u šetnju bar tri puta dnevno.

*U Južnoafričkoj Republici nije dozvoljeno rvati se sa medvjedima, što je veoma čudan propis s obzirom na činjenicu da u ovoj zemlji uopšte nema medvjeda, a vjerujemo ni ljudi koji bi se dobrovoljno rvali s njima.

*Ako u Južnoj Australiji namjerno pokušate da sabotirate vjenčanje, to vas može koštati 10.000 dolara i dvije godine iza rešetaka.

*U gradu La Paz u Boliviji udatim ženama je dozvoljeno da naruče samo jednu čašu vina u restoranu ili baru.

*Po propisu iz 1313. godine, koji je i dalje na snazi, u Britanski parlament je zabranjeno ući u oklopu.

*U Singapuru se žvake mogu nabaviti jedino u apotekama i to sa receptom od doktora u kome piše da vam one trebaju u terapeutske svrhe.

*Stanovnicima Monaka je zabranjeno da se kockaju u kazinima Monte Karla.

*Na nekim plažama u Španiji zabranjeno je graditi velike zamkove i skulpture od pijeska.

*U Šri Lanki ćete platiti kaznu ako napravite selfi ispred statue Bude.