Preminula najstarija osoba na svijetu, imala 118 godina

AGENCIJE

Najstarija osoba na svijetu, francuska časna sestra Andre je preminula juče u 118. godini u Tulonu.

Gradonačelnik grada Hubert Falko (Falco) potvrdio je vijest o njenoj smrti na Twitteru.

"Sa ogromnom tugom i emocijama večeras saznao da je preminula najstarija osoba na svijetu sestra Andre", napisao je Falko na Twitteru. 

Velika tuga kako je potvrdio njen portparol Dejvid Tavela (David Tavella) preminula je jučer u dva sata ujutro. Živjela je u blizini Tulona, piše Avaz.

"Postoji velika tuga, ali ona je željela da se to desi, bila je njena želja da se pridruži svom voljenom bratu. Za nju je to sloboda", izjavio je Tavela.

Inače, časna sestra je rođena kao Lucil Randon 11. februara 1904. godine, a najveći dio svog života posvetila je vjerskoj službi. Ona se brinula o djeci utokom Drugog svjetskog rata prije nego što je postala katolička časna sestra.

Dobila rođendansku poruku

Provela je čak 28 godina brinući se o siročadi i starim ljudima u bolnici.

Bila je i najstarija časna sestra koja je ikada živjela, prema Guinnessu.

Prošle godine, kada je napunila 118 godina, časna sestra je dobila rukom pisanu rođendansku poruku od predsjednika Francuske Emanuela Makrona , 18. predsjednika Francuske u njenom životu. Takođe je 10 različitih papa predsjedavalo Katoličkom crkvom od njenog rođenja. Nakon smrti Kane Tanake ona je postala najstarija osoba na svijetu.

Inače, Kane je bila potvrđena kao najstarija osoba na svijetu, koja je umrla u 119. godini 19. aprila.

Titula najstarije osobe ikada zabilježene takođe pripada Francuskinji. Rođena 21. februara 1875. godine, život Žane Luis Kalment (Jeanne Louise Calment) trajao je 122 godine i 164 dana, prema podacima Guinneessove knjige rekorda.