Foto: Wikipedia

Jedna zanimljiva rasprava podijelila je ljude na društvenim mrežama. Boja jedne haljine prije sedam godina je podijelila internet, a čini se da bi ljudi i danas mogli raspravljati o njoj.

Oni koji su prije sedam godina pretraživali internet i društvene mreže morali su se sresti sa fotografijom haljine koja je izazvala vječitu podjelu korisnika interneta.

Naime, riječ je o fotografiji kreacije koju su jedni vidjeli u nijansama bijele i zlatne boje, a drugi plave i crne. Svi su bili sigurni da je ono što vide tačno, što je dodatno zakomplikovalo stvar.

Haljina je preko noći srušila sve rekorde popularnosti, a raspravi među korisnicima interneta priključile su se i slavne osobe, kao i stručnjaci koji su objašnjavali o kakvom je fenomenu riječ.

I danas, nekoliko godina poslije, čini se da misteriozna haljina ima isti uticaj na ljude. Ona je sada osvanula na jednoj Facebook stranici, što je podstaklo dobro poznatu raspravu.

Ovaj odjevni predmet, za koji je na kraju potvrđeno da je zapravo plavo-crne boje, postao je toliko popularan da je dobio čak i svoju stranicu na Wikipediji koja nosi naziv "The dress".

Također, brendu Roman Originals, čije je marke haljina, naglo je krenula prodaja, a sve zbog "pomame" koja je tek tako prouzrokovana. Kasnije su proizveli njenu jednokratnu verziju u bijeloj i zlatnoj boji u dobrotvorne svrhe

Brojni stručnjaci davali su svoja objašnjenja oko spomenute haljine, no većina ih se složila kako je razlog zašto vidimo drugačije boje zapravo način na koji se naš mozak igra s nama zbog toga što na različit način obrađuje informacije o bojama.