pixabay Image by pietro annicchiarico

Izvor: klix.ba

Hrana je mnogima jedan od najvećih užitaka koje sebi mogu priuštiti, tako da će istinske gurmane sigurno obradovati da saznaju koji je to grad "ukusniji" od ostalih.

Mnogi smatraju Italiju pravim gurmanskim jezgrom. I dok bi se Italijani, zavisno od grada u kojem žive, kleli kako je upravo njihovo mjesto centar najboljih užitaka za njihovo nepce, izgleda da jedan grad u ovoj zemlji ipak prednjači nad ostalim.

Bolonja je glavni grad italijanske regije Emilija-Romagna koju je tim stručnjaka nazvao gastronomskim rajem na zemlji, a iz koje ujedno dolaze parmezan, mortadela i parma pršut.

U Bolonji su prvi put napravljene lazanje, tortelini u temeljcu i bolonjez. Njihovi kuvari su ludi za korištenjem najboljih mogućih sastojaka, lokalno uzgajanih ili proizvedenih, sezonskih i onih proizvedenih uz što manje ljudskog uticaja.

Večera kao i druženje u sklopu nje, u Bolonji je oko 21 čas uveče.

Međutim, Itlijani sa slatkim užicima kreću već oko 18 sati popodne. Nakon što završe s radnim danom i obavezama, lagano se pune barovi. Nakon toga sledi passeggiata - večernji ritual šetnje prije večere, pa zatim i sama večera.

I dok mnogi žure u druge gradove Italije, poput Rima, Milana ili Venecije, Bolonja je prilično potcenjena. To pokazuje i činjenica da je 2019. godine zabeležila 1,5 miliona posetilaca, dok spomenuti gradovi privlače više od 10 miliona njih godišnje.