AGENCIJE

Stanovnike Zambije u ponedjeljak je zatekla vijest da njihov predsjednik Hakainde Hičilema nije primio predsjedničku platu osam mjeseci otkako je na poziciji.

Ministarstvo nadležno za isplatu predsjedničkih plata i naknada saopštilo je da se Hakainde Hičilema odrekao plate "u interesu da služi javnosti" u toj afričkoj državi.

Odgovarajući na tu tvrdnju, Hičilema je rekao da plata nije bila njegova motivacija za traženje javne funkcije, na koju je izabran prošlog avgusta.

"Pitanje plate nije problem, jer novac nije bio naš motiv za traženje javne funkcije. Dakle, nije stvar da vlada nije bila voljna da plati", rekao je novinarima po dolasku u grad Livingston na jugu zemlje, gdje će primiti predsjednika Ruande Paula Kagamea.

Hičilema (59). ekonomista i biznismen s lokalnim i međunarodnim vezama, postao je predsjednik nakon 15 godina provedenih u opoziciji, pobijedivši tadašnjeg šefa države Edgara Lungua za više od milion glasova.

Njegov izbor uslijedio je nakon predizbornih obećanja da će oporaviti ekonomiju iskorijenjivanjem korupcije i otvaranjem radnih mjesta za mnoge, posebno mlade.

Hičilema je u biznisu od svoje 26. godine i stekao je ogromno bogatstvo, iako od političkih protivnika optuživan da je zaradio novac nakon kontroverzne privatizacije državne imovine 1990-ih godina.

"Moja namjera i motivacija je vidjeti kako možemo poboljšati živote ljudi", dodao je.

Hičilemino bogatstvo se procjenjuje na milione dolara, a ranije je prijavljeno da ima dionice u lokalnim hotelima i industriji prerade stoke.

On nije javno prijavio svoju imovinu prije prošlogodišnjih izbora, jer zakon nije primoravao kandidate da to učine.

Među ostalim afričkim liderima koji su prethodno smanjili plate u posljednje dvije godine za 10 do 30 posto su južnoafrički predsjednik Kyril Ramaphosa, predsjednik Gane Nana Akufo-Ado, predsjednik Malavija Lazarus Čakvera i predsjednik Kenije Uhuru Kenjata.