Vatrogascima u Banjaluci juče su bile pune ruke posla, a uglavnom je gorjelo nisko rastinje, s tim što su na požarištu uočene i zmije.
Iz MUP Srpske apeluje na građane da tokom obavljanja proljetnih radova na krčenju zemljišta i uređenju imanja, ne pale vatru na nedozvoljenim mestima.
Pozivaju ih da ne spaljuju ostatke korova, smeća i drugog otpada unutar ili u blizini šumskih kompleksa i zasada, gde usled nekontrolisane vatre može doći do šumskog požara i požara na otvorenom prostoru, koji mogu ugroziti ljudske živote i imovinu građana.
– Zakonom o zaštiti od požara koji je stupio na snagu u novembru 2019, kao jedna od obaveznih mjera zaštite od požara zabranjeno je paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre. Ovim zakonom definisana je novčana kazna od 100 do 1.000 KM za prekršaj fizičkog lica koje pali korov i drugi poljoprivredni otpad, bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i ukolikone preduzme sve neophodne radnje u cilju sprečavanja širenja vatre – saopštili su iz MUP RS.
Pozivaju građane da prilikom uočavanja požara ili u slučaju nekontrolisanog širenja vatre, o tome odmah obavijeste nadležnu vatrogasnu jedinicu na broj telefona 123, najbližu policijsku stanicu na broj 122 ili Centar za obavještavanje na broj 112.

Nezavisne