NEZAVISNE- Na više lokaliteta u Unsko-sanskom kantonu ovih dana mogu se primijetiti mandarinske patke, čije je prisustvo neuobičajeno u našem podneblju.

Više primjeraka ovih neobičnih i živopisnih ptica može se primijetiti na obalama Une u samom centru Bihaća, a njihovo prisustvo evidentirano je na Sani i Sanici, u okolici Sanskog Mosta i Ključa.

Ove patke se po izgledu značajno razlikuju od autohtonih divljih pataka i nikada se u ranijem periodu nisu mogle primijetiti na ovim prostorima. Inače, mandarinska patka se smatra najšarenijom na svijetu, srednje je veličine i pripada grupi istočnoazijskih pataka, te je blisko povezana sa sjevernoameričkom.

"Njihovo prisustvo na ovim prostorima može se objasniti promjenama u migracijskim procesima ptica, a sve se može povezati i sa globalnim klimatskim poremećajima. U svakom slučaju, ovakve pojave neće biti baš tolika rijetkost u  budućnosti", kaže ornitolog Midhat Hrnčić.

Dodaje kako je gotovo nemoguće vidjeti samo jednu odraslu pripadnicu ove vrste, jer su mandarinke monogamne i vezane za svoje partnere.

"Kada odaberu partnera, provode s njim čitav život, brinu jedno o drugome i podižu generacije mladih, a kada jedno ugine, ono drugo tuguje sve do smrti", kaže Hrnčić.

Zbog toga se u kineskoj kulturi ove patke smatraju simbolom vječne ljubavi i vjernosti.

Ornitolozi navode kako je ova vrsta nekada bila veoma rasprostranjena u istočnoj Aziji, ali veliki izvoz i uništavanje njenog šumskog staništa smanjili su populaciju u istočnoj Rusiji i Kini na ispod 1.000 parova u svakoj zemlji, dok se smatra da u Japanu još ima oko 5.000 parova.

U drevnoj Kini smatralo se prestižnim imati ove ptice na privatnim imanjima, a to zadovoljstvo nije bilo jeftino i dostupno je bilo samo aristokratama. Mandarini su predstavnici kineskog plemstva, obučeni u elegantnu i raznobojnu odjeću, pa je u njihovu čast mandarinska patka dobila svoje ime. Živi blizu rijeke u malim jatima, a kad se sezona gniježđenja završi često se zna pridružiti jatima drugih pataka s kojima živi u slozi i harmoniji.