"Stojadin" - pola vijeka automobila koji nije znao za granicu

AGENCIJE

Godine 1971. polovinom marata u Beogradu je održan Sajam automobila i na njemu prvi put predstavljena "zastava 101".

Oktobra iste godine je započeta masovna proizvodnja ovog modela koja je trajala do 2008. godine, piše RTS

Gotovo svaka porodica na ovim prostorima je imala popularnog "stojadina". Mnogi misle da su "Jugo" ili "Fićo" najprodavaniji modeli automobila, ali to nije tačno.

" 'Fićo' i 'Jugo' su naši najpoznatiji brednovi automobila. Svi smatraju da su oni najprodavaniji, međutim 'stojadin' nosi apsolutni rekord. On je proizveden u najviše primeraka, 1.273.000, od čega je 224.000 otišlo u izvoz", naglašava Novica Marković, osnivač "Zastava 101 kluba".

"Zastava 101" je bio naš prvi i poslkednji auto. Prvi zato što je prvi moderan hečbek u Evropi koji je proizveden po licenci "fijata 128". Potpis nose Dante Đijakosa i Paolo Boano za dizajn ovog auta. Aurelio Lamperdi poznat po "ferari" motorima, nosi potpis za motor. Iako ima italijansko poreklo, "stojadin" je naš nacionalni auto.

"Proizvodnja je krenula skromno, da bi se od 1972. ubrzavala. Nema porodice koja ga nije vozila i to je auto mladosti mnogih ljudi. Nema čoveka kada me vidi u mom 'stojadinu' da se ne osmehne ili da mi ne mahne", dodaje Marković.

Inače "stojadina" koga Novica svakodnevno vozi, tri pruta je bio potpuno uništen u saobraćajnim nesrećama i prešao je 240.000 kilometara. Kupio ga je djed. Otac je proveo mladost vozeći ga, a sada ga je preuzeo Novica i njegovi sinovi. Nikada nije bio garažiran, ali je od prvog dana pokrivan ciradom i do sada ih je pocepao skoro četrdesetak.

"Ovaj automobil je standardni od 1.100 kubika i 55 konjskih snaga. Brzina je fabrički deklarisana na 135 kilometara na čas, ali u realnosti, ako je dobro održavan auto, može da pođe i mnogo više. Maksimum koji sam ja izmerio je 157 kilometara na sat, po GPS na probnoj stazi", naglašava Marković.

"Stojadini" su prevaljivali puteve i po savanama, pustinjama, močvarama i raznim trnovitim predelima, a 14. februara 1975. godine "Zastava" je organizovala hrabru i ambicioznu ekspediciju do Kilimandžara. Glavni nosioci organizacije su bili reditelj Branko Baletić, profesor Milan Rakočević, dugogodišnji dekan Arhitektonskog fakulteta i Branimir Perić Džo, poznati srpski reli vozač.

Pet serijskih "stojadina" je skinuto sa trake, četiri su brendirana i izvađena su im zadnja sjedišta, a jedan je bio u punom fabričkom sjaju i krenuli su od Kragujevca put Kilimandžara. Osim ove ekspedicije, "zastava 101" je testirana i na Himalajima na Roton pasu, stazi za testiranje teretnskih vozila na najvišoj nadmorskoj visini na svijetu, naglašava osnivač Kluba "Zastava 101".

Kako savjetuje gost Šarenice, Novica Marković, ko želi da uđe u svijet oldtajmera prilika je da kupi jednu "zastavu 101" jer trenutno ne koštaju puno i da je srede, sigurno će im se isplatiti.

On još uvijek ni za koje pare ne želi da proda svog "stojadina".