Prvi april je sinonim za smijeh i dan kada se ljudi trude da smisle što originalnije “prevare”? Danas  je dan za zabavu kada jednako uživamo u tome da nekog nasamarimo, ali i da budemo nasamareni.
Zašto je 1. april dan šale?
Prvi april je internacionalni praznik i znamo da se u Evropi slavi vijekovima. Ipak, ne može se sa sigurnošću reći kako je baš 1. april postao sinonim za šalu.
Jedna od teorija je da šale i nestašluk koje su se odvijale svakog aprila datiraju još iz vremena starog Rima. Smatra se da su Rimljani i Kelti praznovali festival šala u vrijeme proljećne ravnodnevnice koja se događa blizu Dana šale.

Prije godinu dana, kada je tek stupio na scenu, virus korona je nakratko potisnuo humor, no kad je on prihvaćen kao neminovan, a uzevši u obzir da svako zlo prihvatamo kao nešto svoje, i on se vratio na velika vrata i to putem društvenih mreža, rekao je za "Nezavisne" Miladin Berić, banjalučki pisac i satiričar, povodom 1. aprila, Dana šale.
Prema Berićevim riječima, trend da društvene mreže postanu sve značajnije kada su humor i satira u pitanju postojao je ranije, ali je pandemija dodatno ubrzala taj transfer.
"Pandemija je preselila većinu dešavanja na društvene mreže. Zahvaljujući njima nama satiričarima, i ne samo nama, povećao se prostor djelovanja. Pandemija je globalni problem, tako da sve vezano za nju zanima cijeli svijet i, što je najbitnije, svi sve razumiju", rekao je Berić.
Kako on kaže, u početku kada je sve bilo još nepoznato taj talenat da najteže situacije posmatramo kroz prizmu humora bio je ne izgubljen, već samo malo potisnut i sklonjen od očiju javnosti.
"Kada smo ovo zlo prihvatili kao nešto neminovno, a mi svako zlo prihvatamo kao nešto svoje, i humor se vratio na velika vrata. Vedar duh nas je održao kroz istoriju", kazao je Berić.
Naravno, navodi on, ima i onih koji smatraju da nije vrijeme za šalu.
Aforizmi Miladina Berića
1. Virus korona ni približno ne može mutirati puta koliko mogu naši politički mutanti!
2. Normalno da imamo najveći broj zaraženih po glavi stanovnika. Uvijek smo bili najbolji kad je najteže!
3. Ovu vakcinu nećemo primiti u dupe... Jer dok nama stigne iz dupeta u glavu!
4. Onima koji su dobrovoljno pristali da se testno vakcinišu prije tri mjeseca smo dali orden. A danas četrdeset dana!
5. Virus ušao u državno preduzeće. To se zove porodični klaster!
6. Korona je jedini dokaz da ono što je svjetsko može biti i naše!
7. Kažu da će i nakon korone predložena distanca za građane BiH biti dva metra. Znači, moraćemo da se približimo jedni drugima!
8. Normalno da smo lako prihvatili obavezno nošenje maski. Nama ni ranije nisu dali disati!
9. Kad je završetak pandemije u pitanju, pun sam optimizma. To ćete moći pročitati u mom novom romanu "Decenija korone"!
10. Školi na daljinu najviše su se obradovali oni kojima nije išla na blizinu.

Više na linku: https://www.nezavisne.com/novosti/drustvo/Humor-se-u-doba-korone-preselio-na-drustvene-mreze/654289