U narodu se kaže da se na Sretenje sreću zima i ljeto. Vjeruje se da na ovaj dan mečka izlazi iz zimskog brloga. Ako je sunčano i ugleda svoju sjenku vraća se nazad u pećinu, jer će zima potrajati još šest nedjelja, a ako sjenke nema proljeće je na pragu.
Sudeći po ponašanju medvjeda Uroša, proljeće nije na pragu. Meda je izašao s prvim zracima sunca, popio je malo vode u svom novom domu u zoo-vrtu, ali se vratio u svoju pećinu.

"Koliko ima istine u našem verovanju da medved i njegova senka najavljuju proleće i da li možemo sa sigurnošću da tvrdimo da je verovanje tačno", objasnio je doktor Jozef Ezveđ, veterinar u zoo-vrtu u Beogradu.

"Po verovanju se misli da, ako medved ugleda svoju senku, zima će se nastaviti, ali se nadam da će medved ponovo izaći kasnije, jer je još rano jutro, a sigurno mu se sviđa u novom domu", istakao je veterinar.

Zbog drugačijih uslova u kojima medvjedi žive u prostoru zoološkog vrta, možda ne možemo da se oslonimo na vjerovanje.

"To je narodno verovanje i kao i u svakom verovanju, sigurno postoji neka istina, ali medvedima u zoološkom vrtu nije baš za verovati, jer su uslovi drugačiji. Obezbeđeni su stan i hrana, nega i ljubav od posetilaca i zaposlenih", rekao je veterinar Jozef Ezveđ.

IZVOR: RTS