FOTO: PIXABAY

AGENCIJE

Danas se obilježava Dan planete Zemlje, međunarodna inicijativa kojoj je glavni cilj da se podigne svijest o zaštiti životne sredine i očuvanju planete.


Dan planete se obilježava 55. put, a ove godine, prema navodima međunarodne organizacije “Dan planete Zemlje”, glavna tema je borba protiv plastike – “Planeta protiv plastike”.

Tako su iz ove organizacije pozvali da se do 2040. godine svjetska proizvodnja plastike smanji za 60 odsto.

Dan planete Zemlje se obilježava svakog 22. aprila, a prvi put je obilježen 1970. godine u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tada je, u organizaciji američkog senatora Gejlorda Nelsona i aktiviste Denisa Hejsa, održan prvi Dan planete Zemlje, u okviru koga je više od 20 miliona ljudi izašlo na ulice SAD, prenosi Tanjug.

Senator Gejlord Nelson je ideju za organizaciju “Dana planete” dobio kada je vidio štetu nastalu izlivanjem 11 miliona litara nafte u Pacifički okean, koja se desila havarijom u radu naftne platforme u blizini mjesta Santa Barbara u Kaliforniji.

Dan planete Zemlje se tradicionalno obilježava brojnim akcijama širom svijeta, poput sakupljanja smeća, sadnje drveća, protestnih šetnji klimatskih aktivista, održavanja edukacionih radionica…