No description available.

AGENCIJE

"Sever Veder" je objavio dugoročnu vremensku prognozu za predstojeću zimu.

 

Najnovije prognoze snježnih padavina za zimu 2023/2024. pokazuju vrlo dinamičan uzorak i jake kontraste iz mjeseca u mjesec. Zahvaljujući uticaju El Ninja, i Sjevernu Ameriku i Evropu čeka više od obične snježne sezone.

Meteorološka zima počinje 1. decembra na sjevernoj hemisferi i traje tri mjeseca, a završava zadnjeg dana februara.

Gledajući prognozu ukupnih snježnih padavina za sljedećih 10 dana, može se vidjeti prilično veliko područje s očekivanim snježnim oborinama.

Evropa takođe pokazuje izuzetno veliku količinu ranih zimskih snježnih padavina u prognozi. Samo će neka područja na jugu i zapadu biti pretopla za snijeg.

Prognoza snježnih padavina za decembar prema prognozi ECMVF-a pokazuje veći dio kontinenta s jakim negativnim količinama snježnih padavina, osim krajnjeg sjevera. To je zbog zapadnijeg prema jugozapadnom strujanju u većem dijelu Evrope, koja je bogata padavinama, ali je i toplija.

U januarskoj prognozi, obrazac se poboljšava i može se vidjeti da će u više područja u srednjoj Evropi početi padati snijeg.

U februaru nema većeg poboljšanja u odnosu na prethodni mjesec, ali još uvijek imamo neka područja u srednjoj Evropi s više snježnih padavina nego što je uobičajeno, kao i na sjeverozapadu.

Gledajući u nastavku mart, prognoza ECMVF-a pokazuje više snježnih padavina na višim nadmorskim visinama.

Slična prognoza za decembar

UKMO dugoročni sistem prognoziranja pak kaže da gledajući sezonski prosjek za Evropu, možemo vidjeti sveukupno manje snježnih padavina od normalnih, ali i kao na ECMVF-u, vidimo neke više nadmorske visine u srednjoj i sjevernoj Evropi s povećanim snježnim padavinama.

Prognoza snježnih padavina u decembru pokazuje vrlo slabe izglede, s tim da će većina kontinenta imati manje snježnih oborina nego što je uobičajeno. Ovo je prilično identično ECMVF-u, što ovom scenariju daje veću vjerovatnoću.

Gledajući prognozu snježnih oborina za januar, postoji poboljšanje u višim dijelovima srednje Evrope.

Ali gledajući prognozu snježnih padavina za februar, možete vidjeti znatno poboljšanu prognozu snježnih oborina.

U velikim dijelovima srednje i južne Evrope predviđa se više snježnih padavina nego što je uobičajeno, prenosi portal "Net".