15. maj – Međunarodni dan porodice – JU "Treća osnovna škola" Ilidža

Danas se obilježava Svjetski dan porodice koji je Generalna skupština Ujedinjenih nacija uvrstila u kalendar važnih datuma još od 1994. godine.

Porodica je osnovna jedinica svakog društva koja zahtjeva zaštitu, pomoć i podršku svih članova ali i društva u cjelini.

"Danas kada smo svi još pod snažnim utiscima, uznemireni, osjećamo strah od samih  loših dešavanja u društvu htjela bi da naglasim značaj same zdrave porodice. Porodica je jedna od najvažnijih faktora u potpunom razvoju svakog djeteta, roditelji imaju najveću odgovornost u odgoju svog djeteta. Dijete u svojoj porodici dobije osnovu odgoja a kasnije tokom života se nadograđuje u kontaktu sa vršnjacima i u školovanju. Usmjeravanje, razna iskustva u kasnijem uzrastu prestavljaju ključnu komponentu u intelektualnom razvoju, bitno utiče na djecu i njihovo osamostaljivanje. U porodici je bitna toplina, ljubav, razumjevanje i podrška. Važno je da roditelji budu prisutni u životu svoje djece kroz razgovor o tome kako se osjećaju, šta im se dešava, kako provode vrijeme izvan kuće, kao i najbitnije da koriguju ponašanja koja nisu poželjna. Zdrava porodica ne znači da nekad neće ući u problem, ali bitno je na vrijeme reagovati i pomoći svom dijetetu da razuimije samu situaciju i kako se prevazilazi problem", poručila je Daniela Gojić direktor Centra za socijalni rad Novi Grad.

Ona je dodala da ako  roditelj nije na vrijeme počeo da radi sa svojim dijetetom, ako pustimo da nama djeca postanu roditelji i oni počnu da odlučuju za nas, šta smo dobili?! "Svakodnevno vidimo na ulicama i u prodavnicama kako djeca vode glavnu riječ roditeljima, kako djeca dižu ruku na svog oca i majku...izgleda da stvarno nešto nije u redu u ovom društvu. Kada dijete uđe u pobertet onda je to kasno, tada je teško ispraviti negativne obrasce ponašanja. Učimo djecu da poštuju svoje roditelje, drugare. Učimo svoju djecu da se prijateljstvo njeguje i čuva, da se prosvetni radnici poštuju jer su tu da našu djecu uče i od njih zajedno udruženim snagama da stvaramo ljude", kaže Gojićeva.

Porodica kao zajednica postoji od kad postoji ljudski rod, potrebno je mnogu ljubavi, komunikacije i razumjevanja za zdravu i funkcionalnu porodicu. To je najveće bogatsvo u koje svi treba da ulažemo!