Бајрам - Фото: илустрација

AGENCIJE

Ramazanski bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika počinje danas. Muslimani širom svijeta obilježavaju kraj jednomjesečnog posta i početak veselјa.

Molitvom posle svitanja, muslimani obilježavaju prvi dan Ramazanskog bajrama, jednog od dva najvažnija praznika u islamu. Vjernici se raduju jer su postili tokom ramazana, obnovili svoja znanja i potvrdili pokornost Bogu.

Ramazanski bajram slavi se tri dana kao zvanični praznik u svim zemlјama gde su muslimani većinsko stanovništvo. Vjernici se svečano oblače, odlaze u džamije jednim, a vraćaju drugim putem.

Običaji na Bajram

Uz bogatu trpezu, običaj je da se prvi dan Bajrama provodi u krugu porodice, koja se okuplјa kod najstarijih članova.

Drugi dan obilaze se groblјa, mezarja, dok se treći dan u duhu zajedništva provodi u druženju sa prijatelјima, poznanicima i komšijama.

Razlikuje se i način molitve od uobičajenih molitvi. Uobičajeno je međusobno čestitanje poslije molitve, a poslije odlaska u džamiju vjernici obilaze grobove predaka i pomole se. Svi su svečano obučeni jer je ovo jedan od dva najveća praznika u islamu.

Ramazanski bajram uvijek pada 1. ševala (deseti mjesec muslimanskog kalendara) i traje tri dana, a vjernici ga smatraju "praznikom položenog ispita".

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović rekao je  da je Bajram praznik radosti koji treba provesti otvorenog srca i veselog lica sa porodicom, rodbinom, prijatelјima i komšijama.

Kavazović je u bajramskoj poruci vjernicima istakao da radost Bajrama nije potpuna ako se ne dijeli i da se na ovaj praznik treba sjetiti dragih lјudi, bolesnih, napuštenih i usamlјenih.

On je podsjetio da je Bajramu prthodio najsvetiji mjesec islamske vjere ramazan, saopšteno je iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH.