Danska: Digitalni pasoš kao potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa

NEZAVISNE NOVINE

Državljani BiH prilikom odlaska u strane zemlje, između ostalog, mogu da pokažu potvrdu o vakcinaciji, ali pojedine zemlje EU ne priznaju sve vakcine protiv virusa korona koje se nalaze na našem tržištu.

Naime, kako pokazuju podaci objavljeni na sajtu Schengenvisainfo, vakcine koje je odobrila Evropska medicinska agencija (EMA), a to su fajzer, astrazeneka, moderna i džonson i džonson, priznalo je 29 evropskih zemalja.

"Ukupno 29 zemalja EU i zemalja članica Evropskog ekonomskog prostora priznaju sve vakcine za koje je EMA dala odobrenje", navodi se na sajtu Schengenvisainfo.

Pojasnili su da su to Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Letonija, Litvanija, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska i Švajcarska.

Pored četiri vakcine koje je odobrila EMA, pojedine zemlje članice Evropske unije priznaju i kineske vakcine, kao i vakcinu kovišild, proizvođača "Astrazeneca" za indijsko tržište.

Kako se navodi na ovom sajtu, upravo vakcina kovišild je, nakon vakcina odobrenih od strane EMA, najrasprostranjenija i najpriznatija među članicama EU.

Naime, kovišild vakcina je priznata u 17 zemalja Evropske unije.

Građani BiH koji su primili obje doze kineske vakcine sinofarm mogu s potvrdom o vakcinaciji da uđu u osam zemalja Evropske unije.

"Oni koji su primili kinesku vakcinu sinofarm mogu da pređu granicu Austrije, Kipra, Grčke, Mađarske, Islanda, Malte, Španije, kao i Švedske", stoji na ovom sajtu.

Nadalje se navodi da oni koji su se vakcinisali vakcinom sinovak mogu da uđu u Austriju, Kipar, Finsku, Grčku, Island, Nizozemsku, Španiju i Švedsku.