Nezavisne - Nakon poskupljenja šećera i ulja, koje se desilo u posljednjih nekoliko mjeseci, građani BiH mogu očekivati i poskupljenje kafe, jer je već došlo do skoka cijena ovog omiljenog crnog napitka na svjetskom tržištu.
Naime, mrazevi koji su zadesili prostor Brazila, najgori u posljednjih dvadesetak godina, doveli su do rasta cijene nepržene kafe, koji se već odrazio na cijene kafe u svjetskim trgovinama, a isto mogu uskoro očekivati i kupci u BiH.
Kako su "Nezavisne" nezvanično saznale od predstavnika iz ove oblasti poslovanja, cijene kafe bi mogle porasti mnogo više od očekivanog, odnosno od mogućeg poskupljenja mogla bi ih zaboljeti glava, umjesto da kafa kao inače pomogne, što će sigurno naići na neodobravanje građana, koji kafu često stavljaju na vrh liste potrepština.

Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije samostalnih trgovina regije Banjaluka, kazao je da kafa još nije poskupjela, ali da sve upućuje na to da bi do skoka cijena ovog proizvoda moglo doći.
"Ne zna se još koliko će poskupjeti, ali i ta tiha poskupljenja su poprilično opteretila potrošačku korpu građana", rekao je Marjanović.
Dodao je da je ranije došlo do poskupljenja ulja, čija je cijena sada već izašla na oko tri KM, te da je šećer nešto blaže poskupio.
"Trenutno se cijene pola kilograma kafe kreću od 6,30 do 6,90 KM u zavisnosti od proizvođača", kazao je Marjanović, dodajući da iako se kafa ne smatra osnovnom životnom namirnicom, ipak za građane BiH predstavlja jedan od najvažnijih proizvoda.
Rast cijena kafe u supermarketima mogao bi dovesti i do skoka cijena ovog napitka i u ugostiteljskim objektima.
"Jedno poskupljenje kafe je došlo odmah poslije pandemije virusa korona, zbog većih troškova poslovanja. Sigurno je da će cijena kafe na tržištu dovesti do njenog poskupljenja i u ugostiteljskim objektima", kazao je za "Nezavisne" Goran Kurtinović, član Upravnog odbora "Horece".
Dodao je da se trenutno cijene kafa u ugostiteljskim objektima kreću od 1,5 do čak tri KM.

Vise na linku: https://www.nezavisne.com/ekonomija/trziste/Rast-cijena-kafe-na-svjetskom-trzistu-odrazice-se-i-u-BiH/675587