IZVOR: GLAS SRPSKE

U novu trku za poziciju načelnika opštine, osim aktuelnih prvih ljudi Čelinca, Bileće i Laktaša, izvjesno je, neće ni sadašnji načelnici Foče, Kalinovika, Mrkonjić Grada i Milića, koji su kadrovi Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Opštinski odbor SNSD-a Foča odlučio je da na predstojećim lokalnim izborima njihov kandidat za načelnika ove opštine bude direktor radne jedinice “Elektrodistribucije” Pale u ovom gradu Milan Vukadinović, potvrđeno je za “Glas Srpske” iz vrha SNSD-a.
Ovaj list juče je objavio da su se za kandidaturu borili aktuelni načelnik Radisav Mašić i direktor NP “Sutjeska” Dejan Pavlović, ali je fočanski SNSD ipak odlučio da kandidaturu povjeri Vukadinoviću.
Pavlović je za “Glas” rekao da ima previše posla na funkciji koja mu je povjerena, ističući da nije imao ambicije da bude kandidat za načelnika, a pogotovo ne da unosi bilo kakav razdor u stranci.
- Podržao sam sve dosadašnje odluke stranke i kada je riječ o kadrovskim rješenjima i o bilo čemu drugom. Stranka je u demokratskoj proceduri izabrala kandidata koji će imati nepodijeljenu podršku i SNSD-a i naših koalicionih partnera i sigurno odnijeti pobjedu. Što se mene lično tiče, ja sam na odborničkoj listi i daću maksimalan doprinos još jednoj pobjedi SNSD-a i našeg kandidata za načelnika i u to niko ne treba da sumnja - kaže Pavlović.
Prema tvrdnjama izvora „Glasa Srpske“, kandidat za načelnika Kalinovika, umjesto aktuelne načelnice Mileve Komlenović, po svemu sudeći biće njen aktuelni zamjenik Radomir Sladoje, a ne direktor šumskog gazdinstva u ovom mjestu Đorđe Sladoje, koji se spominjao kao mogući kandidat.
- Kada je riječ o Mrkonjić Gradu i Milićima, sve su prilike da aktuelni načelnici Divna Aničić i Momir Lazarević neće ponovo u trku i da će SNSD iznjedriti mlađe kandidate koji će donijeti novu energiju i osigurati pobjedu. U Modriči se još ne zna ko će biti kandidat, ali se zna da će aktuelni načelnici Stanara i Vlasenice Dušan Panić i Miroslav Kraljević u trku za novi mandat - kaže naš sagovornik.
Kandidat za prvog čovjeka Čelinca, umjesto aktuelnog načelnika Momčila Zeljkovića, zvanično je šef čelinačkog SNSD-a Vlado Gligorić, u trku za načelnika Bileće umjesto Miljana Aleksića će vlasnik mljekare “Pađeni” Nenad Vukoje, dok je umjesto Ranka Karapetrovića kandidat za načelnika Laktaša aktuelni pomoćnik ministra za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Miroslav Bojić.
Što se tiče Novog Grada, tu nema promjene, jer će se za još jedan mandat boriti sadašnji načelnik ove opštine Miroslav Drljača iz SNSD-a.
Opozicione stranke u Srpskoj na novembarske lokalne izbore pred birače će izaći sa provjerenim kandidatima, a u predizbornu trku će skoro svi dosadašnji načelnici opština.
Od 16 načelnika i gradonačelnika iz SDS-a koji su 2016. godine osvojili mandat, njih 12 će u trku za novi mandat, trojica su u međuvremenu napustila ovu stranku, a SDS će samo u Kostajnici imati novog kandidata za načelnika umjesto dosadašnjeg Drage Bundala. Juče je objelodanjeno da će kandidat za načelnika ove male opštine biti predsjednik kostajničkog SDS-a Vladimir Ćopić.
Prema tvrdnjama izvora „Glasa Srpske“ iz SDS-a, u trku za novi mandat će načelnici Sokoca Milovan Bjelica, Istočne Ilidže Marinko Božović i Istočnog Starog Grada Bojo Gašanović, kao i Lopara Rado Savić i Ugljevika Vasilije Perić koji se na čelu ove opštine nalazi od 2001. godine.
- SDS ni u Hercegovini neće odustajati od provjerenih kandidata, pa će po novi mandat načelnici Berkovića Nenad Abramović, Čajniča Goran Karadžić te najdugovječniji načelnik u RS Milan Radmilović koji je na čelu Gacka od 2000. godine - kaže naš izvor.
On dodaje da će i načelnici Osmaka Ljubo Petrović i opštine Istočni Mostar Božo Sjeran vjerovatno ponovo biti kandidati za načelnike.
- Iako je bilo čudno što prije dva dana, poslije sjednice Predsjedništva SDS-a nije ozvaničeno da li će načelnik Teslića i predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević ponovo biti kandidat, on će gotovo sigurno po novi mandat - kaže sagovornik ovog lista.
To tvrdi i član Predsjedništva SDS-a Nedeljko Glamočak koji uvjerava da će Miličević ponovo biti kandidat. On kaže da je razlog za to isti kao i kod većine ostalih kandidata ove stranke.
- SDS će ponovo kandidovati ljude koji su po dva osnova zaslužili povjerenje. Prvi je što godinama uživaju povjerenje građana u sredinama kojima rukovode, a drugi je što su u brojnim udarima na SDS ostali lojalni stranci i njenoj politici - kaže Glamočak.
Kada je riječ o PDP-u, ova stranka ima dva načelnika, a to su Zdenko Sakan u Kotor Varošu i Rato Rajak u Rudom i oba će ponovo biti kandidati za te funkcije. Portparol ove stranke Anja Petrović kaže da su i Sakan i Rajak opravdali povjerenje svojih sugrađana i zaslužuju novi mandat.
- Sakan je bio posvećen sanaciji i modernizaciji lokalnih puteva i brojnim infrastrukturnim projektima, među kojima se izdvaja završetak izgradnje jednog modernog bloka u Domu zdravlja i uređenje kompletnog kruga ove ustanove - kaže Petrovićeva.
Ona ističe da je ista situacija i sa Ratom Rajakom koji je, kako kaže, povjerenje sugrađana dobio i u decembru 2018. godine na opozivu koji je pokrenut protiv njega.
- On je načelnik koji se domaćinski odnosi prema svojoj opštini i njenim resursima i sigurni smo da će ponovo dobiti povjerenje - kaže Petrović.
Gradonačelnici Doboja i Bijeljine Obren Petrović i Mićo Mićić i načelnik Bratunca Neđeljko Mlađenović prije četiri godine su te funkcije osvojili kao kandidati SDS-a.
Petrović i Mlađenović su u međuvremenu prešli u SNSD, a Mićić je formirao SDS Semberije. Petrovića je nakon što je 2018. godine izabran za poslanika u Parlamentu BiH na mjestu gradonačelnika naslijedio Boris Jerinić koji je zajedno s njima prešao u SNSD i na ovogodišnjim izborima će ponovo biti kandidat za tu funkciju, isto kao i Mlađenović, dok je Mićić kao kandidat SDS-a Semberije dobio podršku SNSD-a.
U Novom Gradu zajednički kandidat SDS-a i PDP-a biće Slobodan Stanić.