Thumbnail

AGENCIJE 

Neprimjerenom rječniku u skupštinskoj sali čini se da nema kraja. Riječi poput "glupačo", "lažete", "bolesnici" čule su se tokom diskusije. Najviše se, u tom smislu, istakao SDS-ov Miladin Stanić koji je neprimjereno govorio o ministarki finansija, Zori Vidović. 

Većina Stanićevih kolega i iz opozicije i vlasti osuđuju takav način komunikacije u najvišem zakonodavnom tijelu Republike Srpske. Kažu, to najviše govori o kućnom vaspitanju.

"Uvrijediti jednu ženu na taj način, jednog funkiconera RS, to je više nego sramota ja tim ljudima ostavljam dobro neka razmisle šta javnost misli o njima, neka dobro razmisle kad koriste te riječi šta javnost misli o njima, ja im nisam otac da učim kako će se ponašati", kaže Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

"Takav rječnik kakav smo čuli, kojem smo svjedoci posljednjih nekoliko mjeseci, nije primjeren tako visokom domu. Ja to sebi nikad ne bi dozvolio", kaže Perica Bundalo, šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ukoliko neko ima primjedbi na rad zvaničnika to mogu da iznesu i na civilizovan način, smatraju i u Demosu. Kažu da su ovaj saziv skupštine obilježile, između ostalog, uvrede i psovke i to, možda, u najvećoj mjeri dosad. Poslovnik ne dozvoljava takav rječnik pa bi supštinsko rukovodstvo, poručuju, trebalo da bude strožije po pitanju sankcionisanja onih koji daju neprimjerene izjave. 

"Do sada rukovodstvo Narodne skupštine te mjere koje su predviđene Poslovnikom, pretpostavljam iz razologa da bude korektno, međutim ja sam mišljenja da na rigine povrede poslovnika, rigidno treba i primjenjivati poslovnik", smatra Spomenka Stevanović, šef Kluba DEMOS-a u Narodnoj skupštini RS.

Ko gdje kupuje, kad se kupa, ko voda sponzoruše, ko ima, a ko nema za ćepave, samo je mali dio onoga čime se pojedini poslanici bave mimo dnevnog reda. Ovakvi istupi su samo jedan od razloga zbog koga se sve više razmišlja o izmjeni Poslovnika. I sada podrazumijeva da se neprimjeren vokabular ne smije primjenjivati u Parlamentu, ali to ne sprečava pojedince da to i čine. Eventualnom izmjenom Poslovnika ograničilo bi se i vrijeme za diskusiju koje se, u tom slučaju, ne bi trošilo na teme koje sa dnevnim redom nemaju nikave veze.