Zlatan Klokić - Foto: SRNA

Manifestacija "Dani Srpske u Srbiji" biće održana od 4. do 10. septembra u okviru koje će biti predstavljeni turistički potencijali i investicione mogućnosti, najavio je ministar za evropske integracije i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić.
 
Klokić je rekao da će svečano otvaranje manifestacije biti u Beogradu, a otvoriće je, prema sadašnjim najavama, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Ministar je dodao da će manifestacija, tokom koje će biti predstavljne postignuća Srpske u raznim oblastima, biti održana širom Srbije, od Vranja do Subotice.

Prema njegovim riječima, ova manifestacija doprinosi novim privrednim kontaktima, a ekonomski pokazatelji govore o sve manjem deficitu u spoljnotrgovinskoj razmjeni sa Srbijom.

- Trudili smo da programima budu obuhvaćeni svi dijelovi Republike Srpske, a tokom njenog trajanja biće održani sastanci privrednika Srbije i Srpske u saradnji sa privrednim komorama, te razni sastanci na najvišem političkom nivou – ministara, premijera, predsjednika - objasnio je Klokić za Alternativnu televiziju.

Klokić je naveo da je želja da se grade sve bolji odnosi Srpske i Srbije i da Drina ne bude granica već da spaja Srpsku i Srbiju.

Ministar Klokić je rekao da se očekuje da veoma brzo bude održana i tematska sjednica Vlade Srpske o evropskim integracijama.

On je podsjetio da je u maju Evropska komisija objavila mišljenje o zahtjevu BiH za članstvom u EU i prateći analitički izvještaj sa 115 kratkoročnih prioriteta koje treba ispuniti do maja naredne godine.

Ocjene koje je dala Evropske komisija, kaže Klokić, date su za cijelu BiH, a pri tome nije uzet u obzir napredak institucija Srpske i obaveze koje je izvršila, te ističe kako nije tačan i dio opisa stanja.

Republički organi uprave su, napomenuo je Kokić, dostavili komentare njegovom ministarstvu na 122 nedovoljno i netačno date precizne informacije kada je Srpska u pitanju.

- Navedeno je da BiH nema donesene mnoge strategije, a Srpska umnogome ima donesene određene strategije, dok na nivou BiH iste nisu usvojene. Naš princip je da, što se tiče nadležnosti Srpske, njene institucije treba da usvoje strategiju, dok na nivou BiH možemo razgovarati o okvirnoj strategiji koja u potpunosti treba da sadrži entitetsku strategiju - objasnio je Klokić.

Kada je riječ o povezivanju sa dijasporom, Klokić je podsjetio da je drugi Forum dijaspore održan u maju, da je po novom zakonu o republičkoj upravi u Ministarstvo uvedeno i odjeljenje koje se bavi tim pitanjem, te istovremeno pohvalio određene gradove koji održavaju događaje slične Forumu dijaspore.

 Izvor: SRNA