Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je građanima Republike Srpske 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom, podsjećajući da je srpski narod, već na demonstracijama, 27. marta 1941. godine, među prvima u Evropi, pokazao svoje antifašističko opredjeljenje.
Čubrilović je napomenuo da je taj put bio put stradanja, ali na kraju i velike pobjede dobra nad zlom.
- Naša obaveza i opredjeljenje je da njegujemo i čuvamo istinske vrijednosti antifašizma kao slobodarske ideje, ali i da gajimo kulturu sjećanja na stradanje srpskog naroda koji je u toj borbi dao mnogo više nego bilo koji narod na Balkanu - naveo je Čubrilović u čestitki.
On je podsjetio da je srpski narod u ime borbe protiv fašizma dao veliku žrtvu i istakao da je ug prema precima i sunarodnicima živa uspomena na njihovo stradanje, ali i obaveza da se stalno podsjeća i njeguje tradicija antifašizma.
- Ponosni smo na herojsko učešće u antifašističkoj borbi srpskog naroda i, istovremeno, izražavamo tugu i pijetet prema svim ubijenim i u jame bačenim našim sunarodnicima, a posebnu poštu odajemo onima koji su živote mučenički okončali u fašističkim logorima smrti Jasenovac, Stara Gradiška, Jadovno, Pag i u drugim mučilištima na području Nezavisne Države Hrvatske i to samo zato što su bili Srbi, Jevreji, Romi ili antifašisti - naveo je Čubrilović.
On je dodao da je obaveza i dug svih da narednim generacijama prenesu istinu o herojskom stradanju srpskog naroda u borbi protiv fašizma i nacizma kao najvećih pošasti čovječanstva u 20. vijeku.
- Na taj način, kao i stalnim prisjećanjem na sve žrtve fašizma, mi ćemo se suprotstaviti izraženim tendencijama za revizijom istorijskih činjenica - smatra Čubrilović.
On je izrazio ponos što će, konačno, zajedničkim snagama Republike Srpske i Srbije biti realizovan projekat izgradanje spomen-kompleksa u Donjoj Gradini.
- Taj kompleks biće mjesto našeg okupljanja i odavanja pošte stradalima, mjesto vječne opomene i tuge, ali i mjesto ponosa i neizmjerne zahvalnosti svima onima koji su u ime naše slobode i slobode čovječanstva dali svoje živote - zaključio je Čubrilović.
Dan pobjede - 9. maj, dan je kada je nacistička Njemačka kapitulirala u Drugom svjetskom ratu.