SDS i PDP ne odbacuju mogućnost ulaska u vlast u Sarajevu, a konačnu odluku donijeće početkom sljedeće sedmice. To je rezime sastanka opozicionih stranaka iz Republike Srpske sa SNSD-om.
Vukota Govedarica i Branislav Borenović od Milorada Dodika dobili su i konkretne ponude za po jedino ministarsko mjesto u Savjetu ministara, i to, kako je lider SNSD-a obrazložio, isključivo zbog toga što obavljaju funkcije predsjednika stranaka. Branislav Borenović je ponudu odbio, dok Vukota Govedarica nije bio najprecizniji. Lider SNSD-a poručuje da bi, ako SDS i PDP ne prihvate njegovu ponudu, zajednički sastanci svakako trebalo da budu češći.

"Ja bih volio da njihov odgovor bude da ulaze zajedno s nama u Savjet ministara, a i ako ne bude tako, ako bude ova prva varijatna naravno da ćemo se ponovo sresti, a i ako to ne bude tako, pozivam da se ponovo sretnemo i da razgovaramo o tom modalitetu u okviru novih okolnosti i uslova", kaže Milorad Dodik, predsjendik SNSD-a.

SDS-ovci danas kažu da interesi Republike Srpske treba da budu prioritet svih stranaka, bez obzira na međusobne razlike u vođenju politike. Stranački organi će, poručuje lider SDS-a, Vukota Govedarica, početkom naredne nedjelje donijeti odluku. Ponuda koju su dobili od Milorada Dodika, priželjkuje Govedarica, mogla je da bude i malo drugačija.

"Dobili smo ponudu da imamo jednog ministra u Savjetu ministara, delegacija SNSD-a smatra da ta ponuda treba da bude upućena prema predsjedniku stranke. Iskren da budem, a to sam rekao i na sastanku, nisam baš oduševljen tim pristupom jer smatram da bilo kakva personalna rješenja, ne možemo da zadiremo jedni drugima u njih", kaže Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

Takva vrsta ponude je, sudeći po izjavi Milorada Dodika, ipak, bila u opticaju samo za predsjednike opozicionih stranaka, a ne za nekoga koga bi oni odabrali. Lider PDP-a, Branislav Borenović, poručuje da je dobro što su, poslije pune decenije, sa SNSD-om sjeli za isti sto. Bez obzira na odluku koju će, kaže, Miloradu Dodiku lično saopštiti početkom naredne sedmice, dogovor je da se sa SNSD-om sastaju češće i razgovaraju o svim pitanjima koja su od interesa za Republiku Srpsku. Borenović kaže i da mu funkcija nije bitna.

"Tačno je da je meni SNSD ponudio ministarsku poziciju u Savjetu ministara. Ja sam tu mogućnost odbacio, pokazujući da ne mora sve da bude u pozicijama ili funkcijama i da sve ne mora da bude ni do politike nego do nekog budućeg djelovanja u interesu svih građana", kaže Borenović.

Za SNSD su, kaže predsjednik te stranke, u prvom planu interesi građana. Zato su opoziciju na sastanke zvali više puta.

"SNSD smara da je veoma važno da srpska politička reprezentacija u Sarajevu bude sveobuhvatna i jedinstvena i zato smo bili spremni da kreiramo određene mogućnosti za ulazak u same strukture vlasti isključivo na novou BiH", kaže Dodik.

SDS i PDP u Republici Srpskoj će ostati opozicija, a lideri te dvije stranke kažu da će, zarad očuvanja interesa Republike Srpske, sa strankama koje su na vlasti i ubuduće razgovarati. Postignut je dogovor i da komisije i radna tijela u oba doma Parlamentarne skupštine ne budu formirani sve dok se ne konstituiše Savjet ministara BiH. Bilo je govora i o donošenju novog Izbornog zakona BiH, a iz Republike Srpske bi trebalo da ode jedinstven prijedlog.

Zajednička tema bio je i Javni servis, kao i formiranje komisije za parlamentarni nadzor nad njegovim radom.