MUP RS  - U 11,50 časova u Policijskoj stanici Stanari prijavljeno da je na biračkom mjestu u Stanarima, Opštinska izborna komisija donijela rješenje o smjeni predsjednika pomenutog glasačkog mjesta S.T, te su potom u Policijsku stanicu dostavili pismeni zahtjev za pružanje asistencije, jer predsjednik biračkog odbora ne želi dobrovoljno napustiti biračko mjesto. Po dolasku na lice mjesta policijskih službenika PS Stanari, smjenjena je dobrovoljno napustila biračko mjesto.

 

U 14,45 časova Policijska stanica Han Pijesak zaprimila je prijavu od strane načelnika opštine Han Pijesak S.Đ. u kojoj isti prijavljuje da je ljekar u Domu zdravlja Han Pijesak u proteklom periodu izdavao ljekarska uvjerenja o nesposobnosti određenim licima. O navedenom događaju obaviješten je dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo koja je naložila policijskim službenicima PS Han Pijesak da izvrše neophodne provjere u DZ Han Pijesak, te utvrde činjenično stanje.

 

 U 14,34 časova lice S.J.  prijavila je Policijskoj stanici Pale da se u blizini Osnovne škole ''Mokro'', opština Pale, vrši kupovina glasova od strane aktivista dvije političke partije. Na lice mjesta upućeni su policijski službenici PS Pale koji su izvršili obilazak područja oko pomenute škole, te tom prilikom nisu pronašli lica koja se mogu dovesti u vezu sa navedenom prijavom. O navedenom obaviješten tužilac OJT Istočno Sarajevo koja se izjasnila da u konkretnom slučaju nema elemenata krivičnog djela ili prekršaja.

 

U 16,10 časova Policijska stanica Kozluk obaviještena je od strane člana koalicije ''Pod lupom'' da se ispred biračkog mjesta u Pilici nalazi oko 20 lica, aktivista jedne političke partije, koji navodno vrbuju građane za glasove. Provjerom na licu mjesta utvrđeno da prijava nije tačna.

 

U 16,05 časova u Mjesnoj zajednici Vraca, izborno mjesto u Ulici Srpskih Ratnika, opština Istočno Novo Sarajevo došlo je do narušavanja javnog reda i mira po članu 7. (Svađa, vika, vriska i nepristojno ponašanje)  između lica B.M. i lica B.P., posmatrač na izbornom mjestu. Navedenim licima od strane policijskih službenika PS Istočno Novo Sarajevo su uručeni prekršajni nalozi po članu 7. Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

 

 U 16,40 časova Policijskoj stanici Bratunac obratio se sekretar jedne političke partije M.S. i prijavio odbornika N.M. da kupuje glasove na biračkom mjestu u naselju Kravica. U 16,50 časova u PS Bratunac obratio se N.M. i prijavio M.S. za lažno prijavljivanje.

 

U 16,40 časova u OŠ "Jovan Dučić", opština Istočna Ilidža od strane izborne komisije prijavljeno da je lice S.P. prilikom glasanja koristilo naočare za snimanje. Policijski službenici PS Istočna Ilidža su navedene naočare privremeno oduzeli. O navedenom događaju obaviješten dežurni tužilac OJT I.Sarajevo koja je će se o kvalifikaciji djela naknadno izjasniti.

 

U vremenskom periodu od 16,30 do 16,35 časova, došlo je do prekida glasanja na biračkom mjestu u Osnovnoj školi ''Miloš Dujić'' u Čelincu. Naime u 16,30 časova predsjednik biračkog odbora je prijavio da je da je jedno lice nakon glasanja izvršilo fotografisanje glasačkog listića svojim mobilnim telefonom, zbog čega je zaustavljen proces glasanja. Policijski službenici PS Čelinac su izvršili legitimisanje lica te utvrdili da se radi o licu D.M. O navedenom događaju je obaviješten dežurni tužilac OJT Banja Luka, koja je saopštila da se ne radi o krivičnom djelu.

 

U službene prostorije PU Banja Luka pristupio je  N.S, te prijavio da je neko iskoristio njegovo pravo glasa i glasao u njegovo ime na biračkom mjestu u Srpske Toplice. O navedenom događaju obaviješten dežurni tužilac OJT Banja Luka koja se izjasnila da se radi o KD ''Zloupotreba biračkog prava''. Po prijavi slijedi dalji rad uz nadzor i konsultacije sa postupajućim tužiocem.

 

U 17,11 časova, u PS Teslić, obratio se S.M. te prijavio B.J, da je na glasanje odveo oca prijavitelja M.M. i glasao za njega. Prijavitelj je naveo da ima starateljstvo nam svojim ocem, pošto se radi o dementnom licu. Po prijavi su postupili policijski službenici PS Teslić, koji su obavili razgovor sa S.M. te obavijestili dežurnog tužioca OJT Doboj, koji se nije izjasnio o postojanju krivičnog djela, te naložio policijskim službenicima da nastave rad na utvrđivanju činjeničnog stanja.

 

U 18,20 časova u mjestu Preraca, na glasačkom mjestu u opštini Bileća narušen je javni red i mir na način da je lice Ž.V. zadalo udarac otvornom pesnicom licu D. V, nakon čega je lice Ž. V. lišeno slobode. U toku je dokumentovanje prekršaja iz člana 12. ZoJRiM Republike Srpske.

 

U 18,40 časova Policijskoj stanici Zvornik prijavio je posmatrač na glasačkom mjestu Ekonomija 2, Grad Zvornik da je lice M.S. na navedenom glasačkom mjestu pokušao glasati sa ličnom kartom izdatom na ime D.E.

Izvršen je uviđaj od strane PU Zvornik i obaviješten tužilac OJT Bijeljina, koja je naložila preduzimanje mjere i radnje u cilju dokumentovanja djela.

 

U 18,07 časova  dežurnoj službi PS Vlasenica  obratio se D.S, posmatrač na glasačkom mjestu Donji Zalukovik opština Vlasenica, i prijavio da je lice                

D.N. došao i glasao na pomenutom glasačkom mjestu umjesto S.N. koji se nalazi na privremenom radu u Njemačkoj, o čemu je obaviještena Opštinska izborna  komisija. O događaju je obavješten dežurni tužilac OJT Istočno Sarajevo koja je naložila preduzimanje mjera i radnji.

 

U 18,25 časova  dežurnoj službi PS Vlasenica obratio se D.Č. i dostavio pisani akt Opštinskog odbora stranke jedne političke stranke u kome isti prijavljuju da je u 14,00 časova na biračkom mjesu Dragasevac opština Vlasenica građanin P.S. iz Vlasenice, kandidat za poslanika u NS RS ispred političkog subjekta ugrožavao ličnu sigurnost licu M.K. i članovima biračkog odbora, prijeteći im da će donijeti vatreno oružje-pušku i sve ih pobiti. O navedenom obavještena dežurni tužioc OJT Istočno Sarajevo koja je naložila preduzimanje mjera i radnji.