Na  putevima u Republici Srpskoj saobraćaj  se odvija redovno, po suvim i mjestimično vlažnim kolovozima.Na svim dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina iz AMS-a upozoravaju na povećanu opasnost od odrona zemlje i kamenja na kolovoz.  Na putevima na kojima se izvode sanacioni radovi, saobraćaj je regulisan privremenom saobraćajnom signalizacijom, čije je poštovanje obavezno.
Bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, vozačima se savjetuje maksimalno oprezna vožnja, prilagođena stanju i uslovima na putu.

U proteklih par dana, svjedoci smo teških saobraćajnih nezgoda na putevima RS, sa smrtno stradalim licima i to mlađe životne dobi.Iz tog razloga, AMS RS apeluje na sve učesnike u saobraćajnu da vožnju prilagode uslovima puta, da poštuju ograničenja brzine i saobraćajne propise, te da čuvaju sebe i druge učesnike u sabraćaju.

Na graničnim prelazima  pojačan je intezitet vozila na ulazu u BIH (posebno na GP Brod i GP  Gradiška), a na graničnim prelazima na jugu  kolone vozila se formiraju pri izlazu iz BIH (izdvajamo GP Doljani). Iz AMS-a vozače savjetuju da se na vrijeme informišu o stanju na graničnim prelazima, kako bi izbjegli duga zadržavanja.

Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS), u petak, 14. juna 2019. godine, u rad je pustio video kamere na graničnom prelazu Kostajnica, čime je vozačima omogućeno da se putem internet stanice www.ams-rs.com ili mobilne android aplikacije AMS RS upoznaju sa stanjem saobraćaja na tom graničnom prelazu. Vozači koji planiraju putovanje van granica Republike Srpske i BiH sada imaju mogućnost da provjere trenutno stanje saobraćaja na 11 graničnih prelaza - Gradiška, Gradina, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak i Karakaj.

AMS RS poziva vozače da prije polaska na putovanje van zemlje preko navedenih graničnih prelaza provjere trenutno stanje saobraćaja i u slučaju gužvi odaberu drugi, najbliži granični prelaz.
AMS RS nastavlja aktivno da radi na tome da u što skorije vrijeme pruži mogućnost vozačima uvid u stanje saobraćaja i na preostalim graničnim prelazima u Republici Srpskoj/BiH.

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas se očekuje pretežno oblačno vrijeme sa povremenom kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, a ponegdje su moguće i nepogode sa gradom.
Jutros je oblačno i suvo, a samo na krajnjem sjeveru ponegdje može biti kratkotrajne kiše, saopštio je Hidrometeorološki zavod Republike Srpske.
Prijepodne kiša se očekuje najprije na sjeveru i zapadu, a tokom dana će zahvatiti sve krajeve. U drugom dijelu dana biće nestabilno sa čestom kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, a ponegdje su moguće i nepogode sa gradom.
Najviša dnevna temperatura od 19 do 25, na jugu do 27 stepeni Celzijusovih.
Vjetar u Bosni slab promjenjivog smjera, u Hercegovini prije podne slab jugo, a poslije podne umjeren sjeveroistočni, saopštio je Federalni hidrometeorološki zavod.