Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske - Foto: RTRS

U Republici Srpskoj danas počinje primjena izmijenjenog Pravilnika o pravu na medicinska sredstva, koji donosi nova prava u smislu finansiranja medicinskih sredstava koja do sada nisu bila o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja, pojednostavljenje procedure i skraćenje roka za dobijanje mnogih pomagala.

Prema izmijenjenom Pravilniku, rok za dobijanje elektromotornih kolica za osiguranike koji imaju medicinske indikacije skraćen je sa deset na pet godina, a rok za dobijanje podpazušnih i podlaktnih štaka sa osam na pet godina, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Za razliku od ranije kada je za dobijanje invalidskih kolica za sobnu i vanjsku upotrebu bila definisana gornja starosna granica do 65 godina, Fond je ovim izmjenama ukinuo starosnu granicu kao uslov za dobijanje kolica.

Pravo na kolica od danas imaju osiguranici od 18 godine života u skladu sa medicinskim indikacijama, bez obzira na godinu života.

Fond je o svom trošku proširio pravo za dobijanje slušnih aparata, pa će sada svi osiguranici do 65 godina, koji imaju medicinske indikacije, moći dobiti ovo sredstvo, dok su ranije to pravo imali samo radno sposobni osiguranici.

Za neka medicinska sredstva, poput pelena za djecu i odrasle, Fond je omogućio da se one mogu podizati u tromjesečnim količinama, za razliku od ranije kada su osiguranici svaki mjesec morali odlaziti u apoteku da bi "podigli" pelene.

Fond će od danas početi da finansira inhalator koji je isključivo namjenjen oboljelim od cistične fibroze, što do sada nije bio slučaj.

Ovaj inhalator omogućava 100 odsto iskoristivost lijeka, za razliku od ranijih aparata, što će omogućiti njegovu maksimalnu efikasnost i u značajnoj mjeri poboljšati kvalitet života oboljelih.

Novina je i to da će Fond početi da finansira i iglice koji ljekari propišu za djecu koja koriste hormon rasta. Ove iglice do sada je Fond finansirao samo za oboljele od dijabetesa koji su korisnici insulina.

Fond će finansirati i iglice neophodne da bi se koristila pomenuta terapija, što je značajna finansijska olakšica za roditelje djece kojima je potreban hormon rasta.

Izmjene Pravilnika o pravu na medicinska sredstva pokrenute su na inicijativu Fonda, a u njegovoj izradi učestvovali su predstavnici udruženja pacijenata, pa se nastojalo da se u većoj mjeri uvaže mišljenja i sugestije osiguranika.

- To je još jedan pokazatelj da Fond svakodnevno analizira potrebe osiguranih lica i sve svoje odluke kreira isključivo u pravcu poboljšanja kvaliteta zdravstvene zaštite - ističu u Fondu.

Fond je prošloj godini znatno proširio prava iz zdravstvenog osiguranja i sa tom praksom nastavlja i u ovoj godini zahvaljujući poslovnoj odluci da se maksimalno posveti racionalizaciji, kontroli i upravljanju svim troškovima da bi se ostvario prostor za proširenje prava u ovoj oblasti.