Kampanja " Budi drugačiji, blokiraj hejt"

AGENCIJE

Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske pokrenulo je danas kampanju " Budi drugačiji, blokiraj hejt" u cilju zaštite djece i mladih na internetu, te smanjenja govora mržnje i sajber nasilja, koje je posljednjih godina u porastu i ostavlja trajne posljedice na život i zdravlje mladih ljudi.


Ministarstvo realizuje ovu kampanju u saradnji sa omladinskim organizacijama i kao vid nastavka aktivnosti koje su sprovodili još 2014. i 2015. u okviru kampanje za borbu protiv mržnje na internetu "No hate".

Na početku okruglog stola ministar porodice, omladine i sporta Srpske Sonja Davidović rekla je da je fokus na mladim ljudima, kojima se mora obratiti posebna pažnja.

- Svjesna sam da je svaka javna funkcija podložna kritici, ali nikad se ne mogu navići na govor mržnje. Uvijek se trudim da ne iskačem iz određenih normi. O ovom problemu sam razmišljala i kao čovjek, ali i kao majka. Kulturu dijaloga moramo vratiti u javni prostor, a trebamo, posebno mladim, ljudima da pošaljemo poruku da imaju svoj stav, ali nikako poruke mržnje - kazala je Davidovićeva.

Glavni ciljevi projekta su zaštita mladih kroz podizanje svijesti o govoru mržnje na internetu, te sajber nasilju i riziku koji ono predstavlja, ali i motivisanju ljudi da uče, djeluju i bore se za ljudska prava u onlajn i stvarnom svijetu.

U radu okruglog stola učestvuju predstavnici institucija, psiholozi, pravnici, influenseri, predstavnici omladinskih organizacija i osobe koje su se susrele sa ovim vidom nasilja.

Maja Stanojević iz " Plavog telefona " naglašava da im se djeca javljaju zbog stresa, depresivnosti, a mnogi su pokušali da izvrše suicid.

- Najvažnije je da se dijete sasluša, te da podijele sa nama šta im se dešava. Fizičko naselje prelazi i u virtuelni svijet, a sajber nasilje je u porastu - istakla je Stanojevićeva.