Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić izjavio je danas u Gradišci da je do sada u Republici Srpskoj prvom dozom vakcine protiv virusa korona vakcinisano više od 192.000 građana, dok je revakcinisano više od 110.000 ljudi.
Šeranić je napomenuo da u ove brojke nisu uključeni građani koji su proces vakcinacije obavili u Srbiji.
– Stalno smo na terenu, želimo da u narednih mjesec i po dostignemo neke ciljeve koje smo postavili pred sebe. Ukoliko uspijemo vakcinisati 50 odsto stanovništva, biće to značajan posao – rekao je Šeranić novinarima u Gradišci.
Prilikom posjete vakcinalnom punktu u Gradišci, Šeranić je naglasio da je Republika Srpska u posljednjih nekoliko dana dobila oko 290.000 vakcina, od čega 50.000 prve komponente vakcine “sputnjik ve” i 240.000 vakcina “sinofarm”.
– Više od 500.000 doza je do sada raspoređeno na teren. Završili smo sa nabavkom `sinofarm` vakcina, ali ćemo procijeniti da li će nam biti potrebno još vakcina za jesen i zimu. Osim iz direktnih nabavki, vakcine pristižu i iz mahanizma `Kovaks` i programa `EU for health` – istakao je Šeranić.


On je rekao da je Dom zdravlja Gradiška primjer dobro organizovanog vakcinalnog punkta, te da je interes građana za vakcinaciju odličan.
– Dobro je što su mlađe osobe takođe zainteresovane za vakcinaciju. Sa rukovodstvom Doma zdravlja smo danas razgovarali o potrebi da se povuku veće količine vakcina, ukoliko to bude potrebno – rekao je Šeranić.
Šeranić je naveo da bilo kakve spekulacije koje dolaze iz redova opozicije utiču na proces vakcinacije.
– Sve što smo radili po pitanju nabavke vakcina bilo je javno i transparentno. Pozivam kolege iz opozicije da se uključe i pomognu u procesu vakcinacije, jer javno zdravstvo nije pitanje politike već stanovništva – naveo je Šeranić.
Direktor Doma zdravlja Gradiška Vesna Gluvić Čelić izjavila je da je vakcinalni pukt u ovom gradu organizovan 11. marta, te da je od tada do danas vakcinisano više od 8.000 građana prvom dozom, a više od 4.500 građana sa obje doze.
– Građanima su na raspolaganju bile sve vakcine koje smo imali u Srpskoj, a odaziv građana je fantastičan. Mi im se ovom prilikom zahvaljujemo, jer je ovo naša zajednička borba – rekla je Čelićeva.
Ona je dodala da se na punktu za vakcinaciju radi u dvije smjene, te vikendom, kako bi se ubrzao proces imunizacije.