Domovima zdravlja širom Republike Srpske danas će biti upućeno 20.000 doza vakcina među kojima su vakcina Sinovak, Astrazeneka i Fajzer, a u cilju nastavka vakcinacije stanovništva u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Vlade RS.

"Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH odobrila je danas korištenje kineske vakcine Sinovak, koja je dio donacije Republike Turske, a prethodno, Agencija je odoborila korištenje vakcina Fajzer i Astrazeneka", navode iz Vlade.

Kako su pojasnili, imunizacija stanovništva sprovodi se prema planu vakcinacije, a za njenu realizaciju zaduženi su Institut za javno zdravstvo i zdravstvene ustanove.

"Prema planu plaćenih i ugovorenih vakcina Sputnjik V, a prema informacijama koje imamo od proizvođača, očekuje se da do kraja nedjelje bude isporučena značajna količina doza ruske vakcine Sputnjik V", navodi se u saopštenju.

Prema planu nabavke vakcina Vlada Republike Srpske do sada je u ove namjene izdvojila i platila 20 miliona KM, a što omogućava vakcinaciju 500.000 stanovnika u Republici Srpskoj, navode iz Vlade.