U narednom  periodu biće  urađena analiza stanja  svih pružnih prelaza u Republici Srpskoj na osnovu čega će biti planirana ulaganja kako bi se poboljšala bezbjednost saobraćaja.

Zaključeno je to danas u Novom Gradu na sastanku predstavnika Ministarstva saobraćaja  i veza, Agencije za bezbjednost saobraćaja , Željeznica Republike Srpske , Auto-moto saveza Republike Srpske i  rukovodstva opštine Novi Grad.

 

Pomoćnik ministra za željeznički saobraćaj Vesna Vožni rekla je da je  počela kampanja "Oprezni paze na pružne prelaze.

"Cilj kampanje je da podignemo svijest učesnika u drumskom saobraćaju, da budu oprezni na prelazima i imaju na umu da u skladu sa Zakonom o željeznici, voz ima prednost", rekla je ona.

 Prema njenim riječima, planirano je da  nakon ispunjavanja anketnih listića od strane svih upravljača puteva, bude napravljena analiza koja će pokazati koji su to kritični prelazi.

 "Ministarstvo će,  u skladu s mogućnostima pomoći da se ti prelazi osiguraju i budu bezbjedni za saobraćaj", kaže ona.

Vršilac dužnosti direktora Željeznica Republike Srpske  Željko Radić kaže da će ovo preduzeće dati svoj doprinos zajedno sA  Ministarstvom saobraćaja i veza, Agencijom za bezbjednost saobraćaja, Putevima Republike Srpske i lokalnim zajednicama.

"Tamo gdje se utvrdi da postoje rizici planiraćemo ulaganja da se poboljša sigurnost. Što se tiče Željeznica svi prelazi su osigurani", rekao je on.

 

Vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović naveo je da je cilj kampanje smanjenje rizika od saobraćajnih nezgoda na pružnim prelazima koje su najčešće sa teškim i najtežim posledicama.

"U zadnjih sedam godina, 16 lica smrtno je stradalo  u saobraćajnim nezgodama na pružnim prelazima, pet je teško povrijeđeno“, rekao je  Radović.

 

 

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača danas je rekao da, iako je u našoj opštini željezničko čvorište, smanjeni intenzitet saobraćaja ima  za rezultat da je smanjena pažnja učesnika u saobraćaju.

 "Ovo je značajna inicijativa jer su ljudski životi najvažniji  a ishodi saobraćajnih nezgoda na prelazima su najčešeće tragični", kaže on.

 

Prije sastanka  predstavnici  Ministarstva saobraćaja i veza, Agencije za bezbjednost saobraćaja , Auto moto saveza ,  Željeznica Republike Srpske i opštine Novi Grad posjetili su prelaz u Novom Gradu .