Međunarodni dan posvećen osobama sa Daunovim sindromom obilježava se danas širom svijeta.
Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006. godine, a 21. mart simbolično je izabran za taj dan, jer predstavlja oznaku hromozoma (tri kopije hromozoma 21) koji je jedinstven za osobe sa Daunovim sindromom.
Daunov sindrom je genetski poremećaj koji je dobio ime po doktoru Džon Lengdonu Daunu, koji ga je kao posebno stanje otkrio 1866. godine.
Simbol ovog dana su šarene ili različite čarape.
Šarenim čarapama pokazuje se podrška borbi osoba s Daunovim sindromom da se integrišu u društvo, da im se osigura mjesto u vrtiću i školi, da im se obezbijedi posao. Ovaj dan je prilika za podsećanje na važnost promocije inkluzivnog obrazovanja.


U 95-97 odsto slučajeva Daunov sindrom nije nasljedna bolest i javlja se u svim rasama i ekonomskim grupacijama. U prosjeku se jedno od 1.000 ili jedno od 1.100 dece rađa sa ovim sindromom širom svijeta.
Stepen teškoća sa kojima se susreću osobe sa ovim sindromom varira, ali u svakom slučaju podrazumeva intelektualne poteškoće ( prosečan IQ je između 25 i 80), otežano učenje, kašnjenje u razvoju, moguće zdravstvene probleme kao i karakterističan fizički izgled.
Svake godine na prvi dan proljeća, 21. marta, obilježava se Svjetski dan Daunovog sindroma.