Pariz: UO Regionalnog stambenog programa - Foto: SRNA

AGENCIJE

Upravni odbor Regionalnog stambenog programa danas je u Parizu odlučio da obezbijedi dodatni 4,1 milion evra za troškove realizacije ovog programa u BiH i Srbiji, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara u tehničkom mandatu.
U saopštenju se navodi da će, zahvaljujući 75 miliona evra vrijednim potprojektima, biti obezbijeđeno stambeno zbrinjavanje za 3.200 porodica, odnosno oko 10.000 najranjivijih izbjeglica, raseljenih lica i povratnika u BiH.

- Kroz veoma zahtjevne i složene procedure do sada su izabrani svi korisnici pomoći među 27.000 zahtjeva, a zanemarljiv broj prigovora svjedoči da su izabrani oni kojima je pomoć najpotrebnija - ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva naglašavaju da je do sada izgrađeno skoro 1.200 stambenih jedinica, da je u toku gradnja dodatnih 600, te da su pripremljeni tenderi za projektovanje još više od 1.000 stambenih jedinica.

- Zbog toga je od izuzetne važnosti današnja odluka Upravnog odbora da se rok za sprovođenje Regionalnog stambenog programa produži do kraja 2022. što će omogućiti završetak projekta i korištenje svih donatorskih sredstava - pojašnjava se u saopštenju.

Iz Ministarstva dodaju da je u saradnji sa partnerima iz CRS-a, putem projekata koje finansiraju vlade SAD, Švajcarske i drugih zemalja, obezbijeđena socio-ekonomska podrška za oko 700 porodica.

U tom kontekstu, delegacija BiH na sastanku je prenijela stav ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Semihe Borovac da ključnu ulogu u ovom projektu imaju mjere održivog povratka, koje će omogućiti ostanak u novoizgrađenim domovima.

- Za finansiranje stambenih projekata i podršku u sprovođenju programa, donatori Regionalnog stambenog programa do sada su izdvojili 287 miliona evra, od čega se 64,5 miliona evra odnosi na projekte u BiH - navode iz resornog ministarstva.

EU je najveći donator sa učešćem od 234 miliona evra, slijede SAD sa 24 miliona, Njemačka, Norveška, Švajcarska, Italija, Danska, Turska, kao i nekoliko drugih zemalja, dok snažnu podršku programu daju UNHCR, OEBS i Razvojna banka Savjeta Evrope.