Savjet ministara BiH danas je na vanrednoj sjednici u Sarajevu utvrdio Prijedlog protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica i BiH da bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske EU.
 
Savjet ministara - Foto: RTRSSavjet ministara - Foto: RTRS
 

Ovaj protokol predviđa tehničko prilagođavanje trgovinskog dijela odredaba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u vezi sa izvozom iz BiH na tržište EU i izvoz EU u BiH, uzimajući u obzir pristupanje Hrvatske EU, da bi se izbjeglo narušavanje bilateralne trgovine.

Protokol se zasniva na obostranim interesima dvije strane i uzima u obzir osjetljive kategorije proizvoda u BiH. S danom njegove privremene primjene EU će automatski uvesti trgovinske povlastice za izvoz iz BiH na tržište EU za određene poljoprivredne proizvode, kao što su voće i povrće.

Zaključivanjem ovog protokola, koji je parafiran 18. jula, nakon što je postignut dogovor i pronađeno uzajamno prihvatljivo rješenje u vezi sa adapatacijom Sporazuma, Savjet ministara BiH provodi preostalu aktivnost u procesu razmatranja zahtjeva BiH za članstvo u EU i dobijanja kandidatskog statusa.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH dostaviće ovaj prijedlog protokola Predsjedništvu BiH u dalju proceduru. Za potpisnika je predložen predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Na sjednici je usvojen i Izvještaj o vođenju pregovora radi zaključivanja Protokola uz SSP između Evropskih zajednica i njihovih država članica i BiH, da bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske EU.