Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik će sutra u velikoj dvorani Sava centra u Beograd svečano otvoriti manifestaciju "Dani Srpske u Srbiji", u prisustvu visokih zvaničnika Srbije i Republike Srpske.
 
Ova manifestacija, koja se po četvrti put održava u Srbiji u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Beogradu, počeće u 20.00 časova, a tokom sedam dana u deset gradova širom Srbije posjetioci će moći da prisustvuju bogatom kulturno-umjetničkom programu.

U noći otvaranja u Sava centru u umjetničkom dijelu programa nastupiće etno-grupa "Trag", hor "Banjalučanke", solisti KUD-a "Slavko Mandić" iz Laktaša, gudački kvartet "Paladio" i glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske i Banjalučkog studentskog pozorišta, najavljeno je iz Predstavništva Republike Srpske u Beogradu.

Istog dana u 14.00 časova u Vili Republike Srpske biće održan sastanak i razgovor premijera Republike Srpske Željke Cvijanović sa stranim investitorima pod nazivom "Republika Srpska - otvorena za biznis", u organizaciji "SPEA Executive Office" i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Cvijanovićeva će govoriti o ekonomskoj politici Srpske i planovima za budućnost, dok će ministar finansija Zoran Tegeltija razmotriti makroekonomski aspekt, poreski sistem, registar parafiskalnih nameta i mogućnosti investiranja u tržište kapitala.

Na istom skupu ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić govoriće o konkurentnosti tržišta električne energije, mogućnostima investiranja u industriju i energetski sektor Srpske, a ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić o tretmanu stranih investitora u Srpskoj, podršci investiranju i reformi poslovnog ambijenta.

"Dani Srpske u Srbiji" biće svečano zatvoreni u petak, 16. septembra, u 20.00 časova u Narodnom pozorištu "Toša Јovanović" u Zrenjaninu, a na zatvaranju manifestacije trebalo bi da govori premijer Željka Cvijanović.

Ovogodišnji "Dani Srpske u Srbiji" biće održani na više lokacija u petnaest gradova i opština u Srbiji - Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Subotici, Požarevcu, Zrenjaninu, Žitištu, Plandištu, Pančevu, Inđiji, Staroj Pazovi, Aranđelovcu, Smederevskoj Palanci i Vrbasu.

Tokom sedam manifestacije posjetioce očekuje bogat kulturno-umjetnički program, koncerti, pozorišne predstave, promocije knjiga, pjesničke večeri, prezentacije turističkih potencijala Republike Srpske, sportski susreti, naučna konferencija, privredni forum, tribine i mnogi drugi sadržaji.

U okviru manifestacije "Dani Srpske u Srbiji" sutra, u 12.00 časova u centru Beograda, u Knez Mihailovoj ulici, počinju svakodnevne promocije turizma Republike Srpske u Beogradu.

U pripremi i realizaciji kulturno-umjetničkog programa učestvuju dvije kuće od nacionalnog značaja - Narodno pozorište Republike Srpske i Muzej Republike Srpske.

U atrijumu Etnografskog muzeja, u utorak, 13. septembra, biće održana izložba fotografija Banjaluke iz vremena Vrbaske banovine, uoči Drugog svjetskog rata, a potom film "Putovanje Vrbaskom banovinom" iz 1937. godine koji je snimio slikar Špiro Bocarić.

U Etnografskom muzeju u Beogradu biće priređen omaž Јadranki Stojaković, a u Akademiji 28 u Beogradu u tri dana biće prikazana tri filma o stradanjima Srba u ovom posljednjem ratu.

Od ovogodišnjih programa posebno se izdvaja pozorišna predstava "Posljednja pjesma", o velikom srpskom pjesniku Јovanu Dučiću, u čijoj produkciji je učestvovalo Predstavništvo Republike Srpske.

O stradanju žena u ratu biće riječi na promociji monografije "Naša ispovijest – žene žrtve rata iz Republike Srpske 1992-1995" u beogradskom Medija centru.
U muzičkom djelu programa predstaviće se kao i prethodnih godina Banjalučka filharmonija, zatim etno-grupa "Iva" iz Doboja i rok grupa "Sopot" iz Banjaluke.

Posjetioce u Novom Sadu i Subotici očekuje i interesantan umjetnički program "Književni istok Republike Srpske", gdje će se predstaviti tri vrsna književnika i jedan slikar iz Republike Srpske.

Specijalna biblioteka za slijepe iz Banjaluke predstaviće multimedijalni performans "Tajanstva i zbilje", monodramu Borke Tadić "U znaku bijelog štapa" i svoj rad i izdanja.

Umjetnički programi "Dana Srpske u Srbiji" biće završeni u Zrenjaninu predstavom Narodnog pozorišta Republike Srpske "Otac i sin" Nebojše Romčevića u režiji Nikole Pejakovića.