U Parizu je sinoć u Kulturnom centru Srbije otvorena izložba o razvoju kulture Kosova i Metohije od perioda antike do 20. vijeka.
 
Manastir Visoki Dečani (Foto: Flickr/Babak Fakhamzadeh) - Manastir Visoki Dečani (Foto: Flickr/Babak Fakhamzadeh) -
Manastir Visoki Dečani (Foto: Flickr/Babak Fakhamzadeh)

U prisutvu mnogobrojnih zvanica i uglednih ličnosti iz kulturnog miljea Pariza, pred brojnim francuskim novinarima izložbu je otvorio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

O sadržaju i značaju izložbe "Kosovo i Metohija - 10 koraka" govorio je ambasador Srbije pri UNESKO Darko Tanasković.

Ova izložba objedinjuje opsežan pisani materijal, čiji su autori srpski stručnjaci iz oblasti istorije, istorije umjetnosti i arheologije, fotografije, ali i eksponate koje su ustupile brojne srpske institucije kulture.

Publika će koristeći modernu tehnologiju imati interakciju sa sadržajem, čime će joj veliko kulturno bogatstvo južne srpske pokrajne biti bolje dočarano, a istovremeno će dati veći uvid u geopolitičku, sociološku i religijsku situaciju na KiM. Ova izložba biće otvorena za posjetioce do 18. septembra.

Borba Srbije da Kosovo ne bude primljeno u UNESKO neće prestati, poručio je Marko Đurić prilikom otvoranja izložbe.

- Mi počivamo kao država i kao narod na KiM. Na tome počiva naš identitet, to je ono što ujedinjuje i okuplja Srbe u Beogradu, Boki Kotorskoj, Sidneju i gdje god da žive širom svijeta - rekao je Đurić.

- Donijeli smo našu borbu za KiM i za očuvanje našeg kulturnog i duhovnog nasljeđa ovdje u srce Pariza, u grad u kojem se vodi odlučujuća borba za očuvanje tog nasljeđa pred institucijama Ujedinjenih nacija - istakao je on.

Na izložbi su predstavljeni neki neprocjenjivi eksponati, poput plašta i pečata kneza Lazara, odjeće srpskih žena iz 12. i 13. vijeka, kopija tapija i povelja srpskih manastira.

- Naše je da ovakve izložbe priređujemo i da na veoma visokom nivou, na moderan način predstavimo činjenicu da je Kosovo i Metohija suštinski naše, ali ne zato što mi kažemo da je naše, nego zato što je ono kulturno, tradicijski, civillizacijski naše - rekao je Tanasković, i dodao, da ova izložba to i čini.

Kako kaže, to i nije politički problem, već je napravljen politički problem, jer se ne poštuju moral, istorija i pravo.

Tanasković je kazao i da je ogromno interesovanje za izložbu, kao i da je prisutno tridesetak ambasadora država, od kojih su neke priznale Kosovo, što je, ističe, veoma važno.

- Kada bi pogledali ovu izložbu i kada bi imali nešto samokritičkog duha, oni bi vjerovatno dobro razmislili da li bi ponovo tražili da uđu, jer oni ljudi koji danas budu vidjeli ovo prenijeće to svojim prestonicama, a to znači mnogo više nego što se obično misli - smatra ambasador.