- Odnosi Srbije i Mađarske napreduju na svim poljima, a upravo danas dogovorili smo da do kraja ove godine organizujemo novu zajedničku sjednicu vlada dvije zemlje i to najvjerovatnije u nekom gradu u centralnoj Srbiji, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.
 
Viktor Orban i Aleksandar Vučić - Foto: RTSViktor Orban i Aleksandar Vučić - Foto: RTS
 

Vučić je, poslije sastanka sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, rekao da je dogovoreno da se saradnja unapređuje u svim oblastima, a da će premijeri formirati posebnu radnu grupu sa po tri do četiri člana iz svake zemlje.

"Treba da analiziramo rješenja u svakoj od zemalja, da primjenjujemo ono što se pokazalo boljim", rekao je Vučić.

On je kao primjer naveo ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, koji će sa saradnicima otići u Mađarsku na sedam dana, kako bi na operativnom nivou razgovarao sa kolegama iz te zemlje.

Prema njegovim reijčima trgovinska razmena dvije zemlje raste.

"U prvih šest mjeseci ove godine raste zahvaljujući velikom broju mađarskih firmi. Rast je za 12,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu", rekao je Vučić.

Premijer Srbije je istakao i da Srbija i Mađarska nisu uvijek imale isti pristup, ali da su, zahvaljujući jedni drugima, sačuvali najbolje odnose.

Konstatujući da je bilateralna saradnja Srbije i Mađarske sve bolja, Vučić je zahvalio premijeru Orbanu i ministru spoljnih poslova Mađarske Peteru Sijartu na izuzetnoj podršci koju ta zemlja pruža Srbiji na putu evrointegracija.

Vučić je istakao da je sa mađarskim kolegom dogovoreno da dvije države zajedno rade, da naprave, kako je rekao, neku vrstu zajedničke strategije za budućnost.

Kada je riječ o migrantskoj krizi, Vučić je dodao da je Orban dva ili tri puta ponovio da po prvi put nije optimista kada je riječ o situaciji u svijetu.

"Moramo da se pripremimo i za jesen i za zimu. Danas je više od 5.000 migranata na teritoriji Srbije. Moramo da vidimo šta da učinimo. Spremni smo da oformimo timove koji će da rade na strategiji i pripremama za ono što nas čeka u budućnosti", rekao je Vučić.

Orban: Mađarska ne prihvata da iko blokira put Srbije u EU

Orban je poručio da Mađarska ne prihvata da bilo ko iz nekog razloga blokira pristupanje Srbije EU, ističući da jedino mjerodavno mora da bude ono šta je neka država završila u procesu integracija.

"To mora da bude odlučujuće, a ne ni sama integracija niti to da li se neko nekome dopada ili ne", rekao je Orban dodajući da je premijera Vučića uvejrio da je to Mađarski stav i da će ta zemlja u tom duhu istupati.

On je rekao da je i sam iskusio to da je bilo podrške Mađarskoj da uđe u Evropu, bila je veoma podržana, a poslije više nije.

"Vjerujte, ja za sada ne znam šta da vam ponudim, nego to da se što više približite, a ne želim da govorim o tome da ima nastojanja da se Srbija spriječi da postane članica EU ili da joj se taj put oteža", rekao je Orban na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Orban je dodao i da mu je drago što će sljedeći sastanak dvije vlade biti održan ove jeseni, i to ne u Beogradu, niti u Vojvodini, već u nekom drugom dijelu Srbije.

"Želimo da zbližimo naše privrede i da otvorimo mogućnost da se upoznaju investitori", zaključio je.