Slijede "pakleni" dani: Od sutra crveni meteoalarm | BN

foto ilustracija 

AGENCIJE 

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas se očekuje do 39 stepeni Celzijusovih, a na snazi je narandžasto upozorenje zbog visoke temperature vazduha.

U mnogim predjelima očekuje se i tropska noć jer će minimalna temperatura ostati iznad 20 stepeni Celzijusovih tokom cijele noći.

Krajem dana i uveče na zapadu se očekuje razvoj oblaka koji samo ponegdje može donijeti kratkotrajnu kišu ili pljusak, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će biti slab do umjeren, istočnih smjerova.

Meteoalarm je izdao narandžasto upozorenje na visoku dnevnu temperaturu vazduha i visoku vrijednost UV indeksa širom zemlje.

U zemljama regiona danas su upaljeni crveni ili narandžasti meteoalarmi koji upozoravaju na veoma visoke temperature, a meteorolozi pozivaju na poštovanje pravila u datim vremenskim uslovima.

U Dubrovniku je noćas temperatura bila 30, Splitu 29, a u Rijeci 28 stepeni. Za danas je najavljen vrh toplotnog talasa u Hrvatskoj. Biće veoma toplo u većem delu zemlje, a samo za tri hrvatske regije, osječku, karlovačku i gospićku, nije objavljeno upozorenje na izuzetno visoke temperature.

U svim zemljama regiona izdato je upozorenje na veoma visok UV indeks.

U BiH danas se očekuje do 39 stepeni Celzijusa, a na snazi je narandžasto upozorenje. U mnogim predelima očekuje se i tropska noć jer će minimalna temperatura ostati iznad 20 stepeni.

"Preduzmite mere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, decu i starije. Postupajte prema savetima koje su izdala nadležna tela", upozorili su meteorolozi.

U Crnoj Gori će tako biti sunčano i veoma toplo, a prognozirana temperatura do 39 stepeni, u Podgorici čak 40. More će biti talasasto, a njegova temperatura 25 stepeni.

Vruće i veoma toplo vreme biće i u Severnoj Makedoniji, a meteorolozi su za kraj dana, u zapadnom delu zemlje najavili kišu sa grmljavinom i ponegde gradom.

Iz zdravstvenih ustanova ističu da visoke temperature mogu da ugroze zdravlje i zdravih, a posebno osoba sa hroničnim bolestima i djece. Zbog toga preporučuju izbjegavanje izlaganja suncu sredinom dana, posebno od deset do 17 časova.

- Aktivnosti na otvorenom treba planirati rano ujutru ili kasno uveče.

Nositi laganu, pamučnu, široku odjeću, svjetlih boja, koristiti šešire sa širokim obodom i sunčane naočare. Uvijek nositi flašicu vode i uzimati veće količine tečnosti. Ne treba čekati osjećaj žeđi, nego tečnost uzimati svakih sat-dva sata, a djeci davati i češće. Jesti laganiju hranu, sa puno svježeg voća i povrća .

Posebno upozorenje se odnosi na parkirane automobile, jer za samo nekoliko minuta, temperatura u automobilu može dostići i 50 stepeni.

- Dijete ne treba ostavljati samo nikada u automobilu. Boravak u parkiranom automobilu dovodi do povećanja temperature tijela, a kod djece temperatura raste tri do pet puta brže nego kod odraslih. To može dovesti do toplotnog udara i smrti.

Kada se posumnja na toplotni udar, osobu bi trebalo smjestiti u prostoriju koja je klimatizovana, a ako to nije moguće, premjestiti je u hlad. Naglašavaju da je odmah potrebno pozvati hitnu pomoć.

- Neophodno je što prije sniziti temperaturu tijela (poželjno ispod 38 stepeni). Osobu treba osloboditi od viška odjeće, rashlađivati je. Nakvasiti majicu ili ručnik hladnom vodom i stavljati obloge, poželjno je i tuširanje mlakom vodom. Davati dosta tečnosti.