UPLOVITE U AVANTURU NAJLJEPŠE RIJEKE BALKANA

foto Mladena Bolta 

Legenda kaže kako je starorimski ratnik, koji je u silnim bitkama ogrubio od osjećaja za lijepim, kada je ugledao smaragdnozelenu boju vode, bajkovite slapove, pozlaćenu sedru i živopisne obale čudesno lijepe rijeke, uskliknuo :
- Una!

Una u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine manjim dijelom čini zapadnu granicu BiH i Hrvatske.

Ime Una potiče od korijena imenice "unda", što znači "uzburkana voda, voda, val". Po drugim nalazima riječ Una potiče od riječi "uno", što ima značenje "jedna, jedina".

Ukupna dužina toka rijeke Une iznosi oko 212.5 kilometara, a rijeka izvire u blizini mjesta Donja Suvaja i Donji Lapac ispod padina planina Plješevice i Stražbenice u Republici Hrvatskoj u području Like a ulijeva se u rijeku Savu pored Jasenovca u koju godišnje isporuči skoro 8 milijardi kubnih metara vode.

Izvor rijeke se nalazi na nadmorskoj visini od oko 450 metara i liči na minijaturno jezero zelenkasto modre boje oko kojeg su locirane velike vapnenačke stijene.

Izvor je zaštićen kao geografsko geološki spomenik prirode. Veoma hladna izvorska voda izbija ogromnom snagom iz podzemlja i pravi velike virove, a već nakon 20-tak metara od izvora rijeke nalazi se prvi slap.


Una protiče kroz Martin Brod, Kulen Vakuf, Ripač, Bihać, Bosansku Krupu, Bosansku Otoku, Novi Grad, Kostajnicu, Kozarsku Dubicu i ulijeva se u Savu u blizini Jasenovca.


Veće pritoke su Unac, Krušnica, Mlječanica, Moštanica, Sana priliv Klokot i Žirovac

U polaznom toku gdje ima osobine planinske rijeke, sve do Martin Broda Una ima prvu kategoriju kvalitete vode.

Sve do Bihaća Una teče dinarskim smjerom tj. od jugoistoka prema sjeverozapadu a poslije tok rijeke skreće u pravcu sjeveroistoka i dalje teče duboko usječenom, širokom i prostranom dolinom gdje ima drugu kvalitetu vode.

U rijeci Uni živi 28 različitih vrsta riba a neki primjerci su teški do 30 kilograma.
Pored rijeke raste i gotovo dvije stotine različitih vrsta ljekovitih biljaka, a jedna rijetka biljka “Unska Zvončica” je upravo dobila ime po rijeci Uni.

Ljepota rijeke Une nadaleko je poznata, a njenu izuzetnu čistoću potvrdila je „Bijela zastava“, priznanje koje joj je 11. septembra 2013. godine dodijelila Global Under Water Awarness Association (GUWAA), organizacija koja čisti i štiti okeane, jezera i rijeke širom svijeta, a koja je dio najveće međunarodne mreže ronilaca, zaštitnika svih vodenih resursa.


"Bijela zastava" simbolizuje čiste vode, mora, rijeke i jezera.
U skladu sa nastojanjem da se poboljša trenutno stanje globalnog problema vodenih površina, ona usmjerava pažnju na podizanje svijesti o važnosti zaštite vodnih resursa, okoliša i živih organizama.