Stigla je jesen! | Hercegovina.Info

AGENCIJE

Jesen 2022. u poređenju s istim periodom prošle godine trebala bi biti slična ili malo toplija, navodi se u sezonskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) Bosne i Hercegovine.

"I pored toga što se tokom jeseni očekuju veće srednje temperature  vazduha, nisu isključeni i prodori hladnih vazdušnih  masa sa sjevera kontinenta s temperaturama znatno nižim od uobičajenih. Mraz je izvjestan u centralnim područjima zemlje", navode iz FHMZ-a.

Navodi se da se do 30. novembra očekuje viša srednja temperatura vazduha  u poređenju s prosječnom temperaturom za period od 1981. do 2010. godine.

Prema prognostičkim modelima, najveća odstupanja u odnosu na referentni niz prognoziraju se u septembru. U oktobru i novembru pomenuti modeli ukazuju na pozitivno odstupanje na prostoru Bosne, dok se u Hercegovini očekuju prosječne temperature. Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je umjerena i kreće se nešto iznad 50 posto.

Na duži vremenski period prognoza količina padavina u odnosu na prognozu temperatura vazduha  je manje pouzdana, tako da se prognozirane količine padavina moraju uzeti sa više opreza, navode iz FHMZ-a.

Tokom jeseni, prema dostupnim materijalima za dugoročnu prognozu, ukupna količina padavine trebala bi biti manja u odnosu na referentni niz 1981.-2010. godine. Raspored padavina tokom jeseni biće neujednačen, a najmanja odstupanja u odnosu na referentne vrijednosti prognoziraju se za novembar.

Očekivane ukupne količine padavina trebale bi biti približna padavinama registrovanim tokom jeseni 2021. godine.