Gusta magla usporava saobraćaj

Auto- moto savez Republike Srpske 

Saobraćaj se jutros odvija po pretežno mokrim i klizavim kolovozima, a vozačima se skreće pažnja na maglu koja smanjuje vidljivost na putevima u kotlinama, preko prevoja i duž riječnih kotlina, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Za danas je od 11.30 do 14.30 časova planirana potpuna obustava saobraćaja od Šipova ka Kupresu zbog miniranja stijenskog materijala.

Zbog asfaltiranja puta na magistralnom putu Lamovita-Ivanjska, odnosno od Verića do Ivanjske, saobraćaj će biti obustavljen od 7.00 do 18.00 časova i preusmjeren na privremenu obilaznicu, lokalni put dionica Lamovita-Bistrica.

Putni pravac Draksenić-Vrbaška zatvoren je za saobraćaj zbog radova, alternativni pravac za putnička vozila je Gradiška-Podgradci-Jablanica-Sjeverovci-Božići-Kozarska Dubica, a za teretna vozila Gradiška-Banjaluka-Prijedor-Kozarska Dubica.

Zabrana se neće odnositi na vozila kojima se vrši dostava na teritoriji gdje se izvode radovi, za vozila lokalnog stanovništva kao i na vozila hitnih službi.

Na putu od Šipova ka Kupresu (Novom Selu) u periodu od 11.30 do 14.30 časova planirana je potpuna obustava saobraćaja miniranja.

Do povremene obustave zbog radova dolaziće na magistralnom putu Brod na Drini-granični prelaz Šćepan Polje od 8.00 do 16.00 časova.

Zbog sanacionih radova na dionicama magistralnog puta Bijeljina-Brčko i Rača-Bijeljina, u rejonu Rače, saobraćaj se od 7.00 do 17.00 časova odvija naizmjenično, jednom trakom.

Izmjene zbog radova su aktuelne na magistralnim putevima Kozarska Dubica-Draksenić-granica sa Hrvatskom (Jasenovac), Brčko-Bijeljina, na dijelu koji prolazi pored rijeke Save, u rejonu Gredica i Sandića, Mostar-Nevesinje, Kotor Varoš-Obodnik, Banjaluka (Rudarska)-Stari Majdan, Gradiška-Nova Topola, u tunelima Kalovita brda (Ljubogošta-Pale), Čeljigovići (Lapišnica-Ljubogošta) i Ugar /Crna Rijeka-entitetska granica.

Izmijenjen je režim vožnje na magistralnom putu Rudanka-Doboj od mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo dva zbog uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta na koridoru "Pet C".

Zbog izvođenja deminerskih radova povremene obustave su na dionicama magistralnih puteva Brod-Odžak (mjesto Klakar Donji), Derventa-Podnovlje (Gornji Božinci) i u Vojkovićima, u Ulici Druge sarajevske brigade-Krupac (Ulica Ravnogorska).

Radovi se izvode i na regionalnim putnim pravcima Šipovo-granica sa FBiH, Tedin Han-granica sa FBiH, Mrakovica-Gradiška, a zbog aktiviranih klizišta, vozila naizmjenično prolaze regionalnim putem Ukrina-Gornja Vijaka.

Dionicama kojima se kreće vangabaritni prevoz savjetuje se opreznija vožnja i da učesnici u saobraćaja poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

U Federaciji BiH na dionici autoputa Podlugovi-Sarajevo sjever zbog sanacionih radova na mostu saobraćaj se odvija dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

Zbog radova u tunelu Skela, na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf tokom dana saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim časovima obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela, krug fabrike "Metaling".

Na putu Tuzla-Kalesija, zbog radova u tunelu Čaklovići, saobraćaj se obustavlja od 22.00 do 6.00 časova i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Usporeno, zbog radova, saobraćaj se odvija na putnim pravcima: Konjic-Jablanica (tunel Crnaja), Nemila-Žepče (Želeće), Doboj-Gračanica (u Klokotnici), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Na graničnim prelazima za sada nema dužih zadržavanja.