Potvrda o vakcinaciji ima "rok trajanja"

NEZAVSINE NOVINE

Građani BiH koji su primili vakcinu protiv virusa korona, u zavisnosti od tipa vakcine, mogu ući u većinu stranih zemalja sa potvrdom o vakcinaciji, ali čini se da ta potvrda u nekim zemljama ima "rok trajanja".

Naime, iako vakcinisani, bh. građani će sa potvrdom o primljenoj vakcini granicu Austrije i susjedne Hrvatske moći preći u roku od 270, odnosno 210 dana, nakon čega će morati priložiti neku drugu potvrdu da nisu zarazni, kao što su negativni testovi na kovid-19.

Mnoge građane BiH zbunjuje ova odluka, posebno jer u većini drugih zemalja u kojima je dozvoljen ulazak bh. građana sa potvrdom o vakcinaciji ne postoji ovaj uslov te se nigdje ne navodi da će njihova potvrda nakon sedam ili devet mjeseci od primanja cjepiva prestati da važi.

Sa medicinske strane gledano, ovakva odluka se opravdava, jer do danas ni svjetski naučnici nisu sasvim sigurni koliko dugo će imunitet nakon vakcinacije da traje.

Prema podacima Ministarstva inostranih poslova BiH građani BiH prilikom prelaska austrijske granice mogu ući sa potvrdom o revakcinaciji, pri čemu prva vakcinacija ne smije biti starija od 270 dana, a pri ulasku u Hrvatsku potvrda o vakcinaciji ne smije biti starija od 210 dana.

Nadalje se navodi da bh. građani u Austriju mogu ući i sa potvrdom da su prije najmanje 21. dan primili vakcinu, u slučaju vakcine za koju je planirana samo jedna doza, pri čemu od primanja te doze ne smije proći više od 270 dana.

"Granica Hrvatske može se preći uz potvrdu ne stariju od 210 dana o primanju dvije doze vakcine koje se koristi u državama članicama EU, a to su fajzer, moderna, astazeneka, sputnjik V i sinofarm", podaci su Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Takođe, hrvatsku granicu građani BiH mogu preći uz predočenje potvrde, ne starije od 210 dana o primanju jedne doze vakcine koja se prima u jednoj dozi, ako je prošlo najmanje 14, a ne više od 210 dana od primanja te doze.

Na zvaničnoj stranici Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) jasno je navedeno da je, s obzirom na to da su se vakcine protiv virusa korona počele praviti prije manje od godinu dana, prva od njih sputnjik V registrovana je početkom avgusta prošle godine, još rano da se sa sigurnošću tvrdi koliko dugo će trajati zaštita poslije vakcinacije.

U SZO navode da su ohrabrujući podaci da se kod osoba koje su prebolovale kovid-19 razvija imunitet koji traje određeno vrijeme, ali da, nažalost, još ne znaju koliko je taj imunitet jak te koliko dugo će trajati.

Da je odluka ovih zemalja opravdana, smatra i Ednan Drljević, infektolog iz Opšte bolnice "Abdulah Nakaš" Sarajevo, jer, kako tvrdi, iako postoje određeni podaci kada je riječ o imunitetu nakon prebolovanog vuhanskog tipa virusa korona, još se malo zna o imunitetu nakon britanskog ili delta soja kovida-19.

"Ne možemo još govoriti o dužini trajanja imuniteta nakon vakcinacije. U svakom slučaju, ipak dolazi do pada imuniteta, ako ste friško vakcinisani, imate više antitijela i zaštita je bolja, čak i od delta soja", rekao je Drljević za "Nezavisne novine".

Dodao je da se još mora vidjeti da li će vakcinacija protiv virusa korona biti slična vakcinaciji od morbila ili vakcinaciji od sezonskog gripa.

"Zasad smo bliže vakcinaciji kao kod sezonskog gripa, koja će se možda morati ponavljati svake godine", zaključio je Drljević.