Agencije - U Sloveniju će od danas moći da se ulazi i sa negativnim brzim antigenskim testom, a Vlada je najavila i dalja popuštanja mjera za iduću sedmicu.
Ulazak u Sloveniju bez karantina od kraja prošle godine bio je moguć samo uz negativan PCR test, osim za izuzetne slučajeve, kao što su medicinski, obrazovni ili briga za porodicu i nekretninu.
Kako je propisala Vlada, ulazak u Sloveniju od sada će biti moguć i sa negativnim brzim testom, s tim da od uzimanja uzorka do dolaska na granicu nije prošlo više od 48 časova.


U okviru popuštanja mjera, od ponedjeljka ponovo su dozvoljene aktivnosti dimnjačara i građevinski radovi, a u cjelini se dozvoljava kongresna djelatnost u turizmu.
Hoteli će moći da popunjavaju tri četvrtine smještajnih kapaciteta ako su gosti vakcinisani, ako su preboljeli kovid-19 ili imaju negativan test, a ista pravila važe i za bazene koji se takođe otvaraju.
Slovenija još ne izdaje digitalne potvrde o kovid statusu, pa će Slovenci koji putuju u inostranstvo s potvrdama koje u domovima zdravlja dobijaju nakon vakcinacije moći da putuju samo u Hrvatsku i Austriju s kojima o tome postoje bilateralni dogovori, dok će im za druge zemlje biti potrebno ljekarsko uvjerenje na dva jezika EU.
U posljednja 24 časa u toj zemlji je zabilježeno 280 novozaraženih i dva smrtna slučaja od virusa korona. Iako se situacija popravlja, u bolnicama je još 205 kovid pacijenata, od kojih 59 na odjeljenjima intenzivne njege.
Procenat pozitivnih testova iznosio je 7,2 odsto, a sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu pao je na 259.