Јosip Broz Tito /1892-1980/, doživotni predsjednik SFRЈ i Saveza komunista Јugoslavije, koji je upravljao Јugoslavijom 35 godina, iako  zvanično rođen 7.maja 1892. godine, 25.maj se obilježava kao njegov rođendan.

Iako se ovaj datum nije poklapao sa njegovim zvaničnim datumom rođenja, Tito ga je prihvatio i slavio ga sa svojim narodom.

Praznik se do 1957.godine obilježavao samo kao Titov rođendan, da bi te godine na njegovu inicijativu postao Dan mladosti.

Rođen je u Kumrovcu u Austrougarskoj. Izučio je u Sisku bravarski zanat, pa je počeo da radi kao metalski radnik u Zagrebu, a zatim u fabrikama u više zemalja.

Kao austrougarski kaplar učestvovao je u Prvom svjetskom ratu. Borio se protiv srpske vojske tokom austrougarske agresije na Srbiju, o čemu se nikada nije govorilo u njegovoj biografiji.

Teško je ranjen i zarobljen 1915. godine na Karpatima, na Istočnom frontu. Poslije toga učestvovao je u Oktobarskoj revoluciji.

U Јugoslaviju se vratio krajem oktobra 1920. godine, kada je postao član Komunističke partije Јugoslavije, a 1937. njen generalni sekretar, voljom Јosifa Visarionoviča Staljina, poslije smjenjivanja i strijeljanja Milana Gorkića.

Radio je 1936. i 1937. u Kominterni u Moskvi.

Kao vođa Komunističke partije Јugoslavije vodio je u Drugom svjetskom ratu partizanski ustanak protiv Nijemaca od 1941. godine do kraja rata.

Bio je jedan od osnivača i istaknutih lidera Pokreta nesvrstanih.