У Госпићу ће у петак, 23. априла, бити свечано откривена реплика споменика Николи Тесли, након што је петходни миниран 1992. године.

Споменик неће бити враћен на мјесто на којем је био, симболички ће ипак бити ублажена неправда према великом научнику, пише портал хрватског недјељника Новости.

Споменик славном Николи Тесли биће враћен у Госпић готово 30 година након што је миниран, а његови остаци уклоњени.

Реплика споменика је годинама чекала у загребачкој ливници, а сада ће бити постављен испред Културно-информативног центра Госпић, на тргу који је релативно недавно именован по славном научнику.

Враћање тог дијела познатог вајара Франа Кршинића на изворну локацију није било могуће јер је на том мјесту сада споменик "Вила Велебита", односно "балерина" како га колоквијално зову.

Свечано откривање споменика, пише портал, означиће и крај саге која се одвијала скоро три деценије и која показује, како наводе, благо речено, шизофрен однос хрватске државе и локалних власти према том научнику који је у свијету славнији и признатији него у земљи свог рођења.

То је, кажу, на неки начин и признање кривице за културоцид почињен 16. фебруара 1992. због Теслине вјере и националности, повезан с ратним злочинима над српским цивилима у овом граду и околним селима који су се дешавали тих дана и који су ипак добили (преблаг) епилог на хрватским судовима.

За разлику од убица српских цивила, минер споменика никад није пронађен.

Извор: портал novosti.hr