Jedan od junaka reprezentacije Slovenije Jan Oblak iskusni je čuvar mreže koji je sjajno vodio svoju reprezentaciju na Euru 2024, gdje je svojim odbranama doprinio sjajnom uspjehu Slovenije.

Malo je poznato da u selu Sokolište, gotovo svi navijaju za Atletiko iz Madrida. Razlog za to je upravo Јan Oblak, jedan od najboljih čuvara mreže u Evropi.

Sigurno su u Sokolištu svi navijali za reprezentaciju Slovenije protiv Portugala, jer Oblak nije zaboravio odakle dolazi i ponosan je na svoje korijene. Јan svakog ljeta dođe u Sokolište posjetiti familiju, te svoj rodni kraj.

U opširnom intervjuu datom nakon utakmice protiv Portugala za jedan slovenački medij Oblak je govorio o svojoj majci koja je iz Sokolišta i familiji koja i dalje živi tamo.

- Moja majka je iz Republike Srpske i tamo imam baku koju rado posjećujem svake godine. Imam i rođake, ujake, tetke. To znači mnogo za mene. U Sloveniji imam porodicu po očevoj strani, u Republici Srpskoj porodicu po majci i ponosan sam na obje strane. U Škofjoj Loki sam živio u naselju gdje ima dosta ljudi porijeklom iz drugih republika bivše Jugoslavije, i ovo je dio mene, za mene je to nešto normalno. Uvijek sam sa istom radošću išao kod bake u Republiku Srpsku ili kod bake u Sloveniju - nikada mi nije bilo pitanje ko mi je ovdje draži, za mene je sve moje i svejedno mi je - ispričao je Jan.

Jan je i protiv Portugala bio izvanredan na golu reprezentacije Slovenije, te je siugurno Sokolište učinio ponosnim.